Za pokušaj ubistva Beka 10 godina zatvora

Za pokušaj ubistva Beka 10 godina zatvora

Maja Adrovac (foto: KRIK)

Aleksandar Zdravković osuđen je danas na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. Maja Adrovac, optužena da mu je pomogla tako što je obezbedila municiju, oslobođena je optužbi. Ovo je prvostepena presuda i na nju se stranke mogu žaliti Apelacionom sudu.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Marina Anđelković istakla je da je utvrđeno da je Zdravković sa još jednim nepoznatom osobom doveo u opasnost život Beka i njegovog vozača i zbog toga ga je sud osudio za teško ubistvo u pokušaju.

Obrazlažući ovakvu odluku Anđelković je rekla da je na jednoj čauri pronađenoj na mestu napada na Beka nađen Zdravkovićev DNK, kao i da je veštačenje pokazalo da je njegov mobilni telefon tog dana bio dostupan ujutru i tek uveče posle devet sati. 

„Niko od svedoka, oštećeni i još tri lica, nije sa sigurnošću prepoznao Zdravkovića, ali je Beko rekao da bi on mogao biti izvršilac i naročito ukazao na njegovu hladnokrvnost i smirenost“, rekla je Anđelković i navela da je Zdravkoviću produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Objašnjavajući oslobađajuću presudu Maji Adrovac, kojoj se sudilo da je Zdravkoviću obezbedila municiju neophodnu za napad na Beka, sudija Anđelković kazala je da je utvrđeno da je Adrovac imala neposredan kontakt sa sporne četiri čaure na kojima je pronađen njen DNK, ali da to nije dovoljno da se ona osudi jer je za ovo krivično delo potrebno da postoji umišljaj.  

„Mi nismo mogli da utvrdimo da je ona imala umišljaj, niti da je ona njemu dala metke i omogućila mu da ih koristi kao što je tužilaštvo navelo, niti da je imala svest da mu ona time pomaže prilikom izvršenja krivičnog dela“, rekla je sudija Anđelković i dodala:

„Ono što je doprinelo tome da Adrovac bude oslobođena jeste činjenica da je nesporno utvrđeno da su na licu mesta bila dva izvršioca i da su oba bila muškarci.”

Izricanje presude počelo je sa oko 20 minuta zakašnjenja, a oštećeni Milan Beko niije došao u Palatu pravde. 

Presuda još nije konačna pošto će o njoj odlučivati Apelacioni sud.

Na Beka je pucano u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku kada je kolima prilazio kapiji. On je sedeo na suvozačevom mestu i razgovarao telefonom, a njegov vozač je primetio napadača i rekao: „Šefe, ovaj će da puca na Vas“.

Nije reč o pokušaju profesionalnog ubistva

Pucač je ispalio više metaka od kojih su tri pogodila biznismena. Povrede su bile opasne po život zbog čega je tužilaštvo ovaj napad označilo kao pokušaj ubistva.

U danima koji su usledili ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su na Beka pucala dva napadača, ali da nije reč o profesionalcima. Isto je rekao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

„Ovo svakako nije bilo profesionalno izvedeno. Nije reč o pokušaju profesionalnog ubistva. Mnogo grešaka su počinioci načinili i uveren sam da će u danima koji su pred nama oni biti pronađeni“, rekao je Vučić.

Tabloidi su nagađali o motivima i izvršiocima pozivajući se na nikad potvrđene izvore u policiji.  

Osam meseci kasnije, u julu 2015, policija je uhapsila Maju Adrovac čiji su DNK tragovi nađeni na čaurama metaka ispred Bekove kuće. Istraga je ukazivala da je ona pucala, ali je na kraju optužena da je pomogla izvršiocu tako što mu je stavila na raspolaganje municiju.

Uhapšenu Adrovac Beko nije prepoznao kao napadača. U izjavi koju je dao tužilaštvu rekao je da ima svoje sumnje ko stoji iza napada, ali da nadležni nemaju hrabrosti da slučaj istraže do kraja. Isto je ponovio i na suđenju koje je počelo u martu 2016. godine.

„Javnosti je dat scenario posredstvom tabloida koji odgovara naručiocu ubistva i izvršiocima“, rekao je Beko.

Maja Adrovac tvrdila je da nikad nije u rukama držala ni oružje, ni municiju i da ne zna kako je njen DNK dospeo na čaure. Iznela je sumnje, koje je i tokom čitavog postupka zastupala njena odbrana, da je trag podmetnut.

„Traže od mene da im ja razrešim ovaj slučaj jer verovatno policija svoj posao nije uradila kako treba”, rekla je ona.

Posle godinu dana, Adrovac je oslobođena u nedostatku dokaza. 

Pre nego što je presuda postala pravosnažna, uhapšen je Aleksandar Zdravković, bivši pripadnik ozloglašenog zemunskog klana. Zdravković je bio prijatelj Majinog supruga Ivana Adrovca koji se dovodio u vezu sa ovim događajem iako nije bio ni među optuženima, ni među svedocima. Dok je u Srbiji trajalo suđenje njegovoj supruzi, Adrovac je uhapšen, a potom i osuđen u Švajcarskoj zbog pljačke. 

Presuda Maji Adrovac ukinuta je u decembru 2016. i naloženo je novo suđenje. U ponovljenom postupku sudilo joj se zajedno sa Zdravkovićem.

Oboje su negirali umešanost u događaj. 

Zdravković se tokom suđenja obratio Beku i rekao da pred njim stoji mirne savesti, da mu je žao zbog onoga što mu se dogodilo, ali da on sa tim nema veze.

Beko je tvrdio da bi Zdravković mogao biti pucač, a svedočenja očevidaca išla su u korist Zdravkoviću. Radnik obezbeđenja rekao je da se ničeg ne seća, a baštovan, bivši policajac, naveo je da Zdravković građom ne podseća na napadača. 

Ključni dokazi

Veštaci su se saglasili da se DNK Maje Adrovac zaista nalazi na čaurama, međutim, nerazjašnjeno je ostalo kako je on tamo dospeo. Dok je sudski veštak tvrdio da je ona dodirivala metke, stručnjak koga je angažovala odbrana tvrdio je da je trag mogao da bude nanet na čaure i posle pucnjave uz nagoveštaj da je mogla da ga podmetne i policija. 

Dokaz tužilaštva bilo je i veštačenje Zdravkovićeve telefonske komunikacije. Ono je pokazalo da je dan pre pucnjave na Beka, Zdravković prestao da koristi svoj mobilni telefon i da su u to vreme aktivirana dva posebna telefona – takozvane „specijale“. Kako je objasnio stručnjak, reč je o telefonima koji se koriste jednokratno za izvršenje krivičnog dela i samo za međusobnu komunikaciju, odnosno sa njih se ne pozivaju drugi brojevi da im policija ne bi ušla u trag.  

Jedan takav telefon paljen je ispred Bekove kuće, dok je drugi uočen na mestima na kojima se biznismen kretao. Pretpostavlja se da su ove posebne telefone koristili Zdravković i Ivan Adrovac. 

Zbog toga su advokati Milana Beka insistirali da se Adrovac sasluša na sudu. On je u međuvremenu u Švajcarskoj osuđen na 14 godina zatvora. Sudija Marina Anđelković je mesecima pokušavala da dogovori sa nadležnima ove zemlje da on bude saslušan video-pozivom. Na kraju se od njegovog svedočenja odustalo. 

„Traže da im dostavimo pitanja koja će biti postavljena uz napomenu da dodatna nisu dozvoljena, da ne snimamo saslušanje, već da nam oni sastave zapisnik, da se isključi javnost, pa čak i da u postupku ne sme da se koristi ono što on bude rekao. Moj neki predlog je da odustanemo od ovoga“, rekla je tada sudija Anđelković.

Tužilaštvo se protivilo da se ispituje Adrovac i tvrdilo da kao suprug optužene ima pravo da odbije da svedoči. Jedina preostala mogućnost bila je da ga saslušaju švajcarske vlasti, ali to je odbila Bekova zastupnica koja je insistirala da ga ispita.

Tokom postupka Maja Adrovac rekla je da je policija na nju vršila pritisak.

„Terali su me da potpišem blanko papir i da za ovo okrivim bilo koje dve osobe“, rekla je Adrovac.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *