Vulin: Nije trebalo da kažem istinu o kupovini stana

Vulin: Nije trebalo da kažem istinu o kupovini stana

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da se kaje što nije slagao o tome odakle mu novac za kupovinu stana u Beogradu.  

Piše: Milica Vojinović

„Trebao sam da ne kažem istinu… Mogao sam da ne prijavim, da prijavim na suprugu, majku, oca… Legalno, zvanično, javno, prijavio sam kupovinu svog stana, sa suprugom i čitavom porodicom“, kazao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara N1 na konferenciji povodom 100 dana vlade.

Dodao je da je rekao istinu ne razmišljajući koliko će ona biti štetna.

„I još jednom hoću da cela Srbija zna – iskreno se kajem što sam rekao istinu, nisam trebao“, rekao je Vulin dodajući da se raduje i da traži da se slučaj još jednom preispita.

Vulin je naveo da u vreme kupovine stana 2012. godine nije bio predstavnik vlasti, već da je bio narodni poslanik „i to nekoliko nedelja“ i optužio medije da su kršili pretpostavku nevinosti.

„Svi ste mi sudili i svi ste mi presudili, a svi državni organi koji su rekli da nema krivičnog dela za vas su sramota. Sve ste ih napali i to nije pritisak? To nije pritisak na pravosuđe? Ne, nikako. Pritisak je na pravosuđe samo ukoliko se kaže nešto što ne odgovora mnogima od vas“, kazao je Vulin obraćajući se novinarima.

Rekao je i da su priču o njegovom stanu mediji objavljivali konstantno na šest meseci u poslednje dve godine, a da sada postoji interes da ona bude u centru pažnje. Nije, međutim, jasno na šta je konkretno ministar mislio s obzirom da je priču o sumnjivom poreklu novca kojim je kupio stan KRIK objavio pre mesec dana.

Podsetimo, KRIK je otkrio da je Vulin kupio stan od 107 kvadrata, ali da prilikom provere Agencije za borbu protiv korupcije nije uspeo da dokaže odakle mu više od 200.000 evra za kupovinu ovog stana.

On je objasnio da je novac dobio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija posumnjala u istinitost njegovih navoda i istragom otkrila da nema dokaza da je novac unet u zemlju, odnosno da je transferisan na bankovne račune Vulina i njegove supruge.

Nakon toga Agencija je izveštaj dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal koje je utvrdilo da nema dokaza da je Vulin zloupotrebio položaj ili primio mito. Slučaj su prebacili Prvom osnovnom tužilaštvu koje je ispitivalo da li je on prijavio svu imovinu, dok je poreklo novca ostalo nepoznato.

Vulin je novinarima KRIK-a rekao da je 205.000 evra unosio u delovima po 9.000 čime je izbegao da suma bude prijavljena carini. Ukoliko je ovo tačno, on je morao čak 23 puta da putuje iz Kanade u Srbiju sa novcem.

Pročitajte priču o Aleksandru Vulinu.

Pogledajte profil Aleksandra Vulina u bazi imovine političara.

1 Comment

  1. Mile kaže:

    Pozdrav. Koliko mi je poznato postoji porez na poklone. Da li je ministar platio porez na taj poklon i da li ima dokaz da je platio? Ako sam se dobro informisao za 5 minuta na internetu porez iznosi 1.5 – 2.5 %, Sto na 200000 evra iznosi 3000 – 5000 evra.