TOK: Uhapšeno 13 osoba zbog krađe antičkih predmeta

TOK: Uhapšeno 13 osoba zbog krađe antičkih predmeta

Foto: MUP arhiva

U akciji u kojoj su učestvovali italijanski i srpski organi uhapšeno je 13 osoba za koje se sumnja da su u okviru organizovane kriminalne grupe u Srbiji pronalazili, iskopavali i krali antičke predmete i novčiće koji predstavljaju kulturna dobra Srbije, saopštilo je danas Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Piše: Milica Vojinović

Sumnja se da je ova kriminalna grupa od decembra prošle godine do danas na različitim mestima u Srbiji pomoću detektora metala pronalazila, a potom iskopavala predmete poput gema (umetnički obrađeno drago kamenje) i fibula (antičkih broševa), kao i rimskog novca koji potiče iz Trećeg veka nove ere, navodi se u saopštenju.

Uhapšeni se sumnjiče da su ove predmete skrivali na unapred određenim mestima pa ih prodavali kupcima u zemlji i inostranstvu.

U toku su hapšenja osoba koje su u ovome učestvovale, kao i pretresi stanova na više lokacija u Srbiji, navode iz tužilaštva.

Protiv uhapšenih će biti podneta krivična prijava, a tužilaštvo planira da ih potom sasluša i odluči o daljem toku postupka.

1 Comment

  1. Niko Bitan kaže:

    Zbog cega je dozvoljena prodaja metal detektora, a iskopavanje se smatra kriminalom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *