Suđenje Šariću: Prevozom robe prikrivali šverc kokaina

Suđenje Šariću: Prevozom robe prikrivali šverc kokaina

Darko Šarić

Na jučerašnjem suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina slušani su prisluškivani razgovori optuženog Rodoljuba Radulovića koji je, prema navodima tužilaštva, posredstvom svojih firmi ugovorao prevoz robe iz Argentine u Evropu i tako prikrivao transport kokaina.

Piše: Milica Vojinović

„Kada ulazi u Mediteran, prva mu je Španija. Nek tu prvo ide, pa onda đe oće“, govori Radulović u jednom od razgovora svom sinu Đorđu i nalaže mu da ako brod ide do Španije, odmah potpiše za taj posao.

Radulović je, prema optužnici, po nalozima Šarića i pokojnog Dragana Dudića organizovao prevoz velikih količina kokaina iz Аrgentine u Evropu.

Da je otpuženi Radulović znao da nadležni organi prisluškuju njegovu telefonsku komunikaciju govori razgovor koji je vodio sa svojim sinom kada ga upozorava da moraju preći na drugi način komunikacije.

„Dobro, bitno nam je da, ma rekao sam ti…da ne ponavljamo, jebi ga. A drugo, od sada ćemo da pričamo o tim stvarima preko „skajpa“, jebi ga“, kazao je sinu u jednom razgovora.

Ovaj razgovor, između ostalih, tvrdi tužilaštvo, dokazuje da je Radulović prilikom ugovaranja poslova za svoje brodove „Golden“ i „Verti“ birao rutu od mesta La Plata u Argentini do Španije pošto je tuda trebalo da ide transport kokaina. Prevoz droge kamuflirao je ugovaranjem redovnih poslova posredstvom svoje firme, između ostalog i prevozom soje, navodi se u optužnici.

„Znači, ovako, radi se o jednom putovanju iz tog mesta dolje La Plate do Mediterana, tamo đe nama treba“, govorio je Radulović izvesnom Rođi nekoliko dana nakon razgovora sa sinom.

Kako je tužilaštvu ispričao Draško Vuković, svedok saradnik u postupku protiv Šarića, Dudić mu je jednom prilikom rekao da je Radulović „neki privatnik koji ima jake firme“, pa da je bilo lako registrovati na njega brodove jer je dobar paravan.

Manjak tereta

Vuković je tužilaštvu ispričao i da je policija pretresala brod grupe, ali ne onaj na kom je bio kokain. Tužilaštvo tvrdi da Vukovićevo svedočenje potvrđuje i razgovor između Radulovića i kapetana Vase Janičića u kom se Radulović raspituje o tome gde se koji brod nalazi i da li je bilo problema pri transportu pošiljki.

„A imaju li tamo one kontrole što su imali u Grčkoj i dolje u Argentini“, pita u jednom od razgovora Radulović na šta mu Janičić odgovara „Da kucnemo, još nema…i ovo…ništa se ne zna dok ne isplovi.“

U jednom od narednih razgovora Janičić, međutim, obaveštava Radulovića da je jedan brod zarobljen u Tunisu jer utvrđeno da postoji manjak tereta. On govori Raduloviću da tamo traže oko 40.000 evra kako bi brod mogao da isplovi, na šta ovaj odgovara da je to čista pljačka i da tamo kradu svakome tako.

Otac i sin u istom poslu

Nakon preslušanih razgovora optuženi i njihovi branioci su imali mogućnost da komentarišu dokaze ili postavljaju pitanja.

Velislav Milutinović, advokat optuženog Radulovića, rekao je da preslušani telefonski razgovori ni na koji način ne kompromituju njegovog branjenika već da on „samo govori o nekim poslovima“.

Milutinović je isticao Radulovićevi razgovori sa sinom pokazuju da oni „pokušavaju da budu u istom poslu“ i dodao da je Radulovićev sin „nastavio da se bavi brodarstvom“, jer je završio višu pomorsku školu.

„Pjevač“

Tužilac Saša Ivanić iskoristio je priliku da postavi pitanja nekima od optuženih. Šarića je, između ostalog, pitao ko je osoba koja se u razgovorima pominje kao „pjevač“ na šta je Šarić rekao da je reč o pevaču Aci Lukasu.

„Al’ što da prozivam čovjeka“, kazao je Šarić i dodao se Lukas sa njima družio, kao i da je dobijao neke stvari od njih.

Tužilac je na kraju istakao da su preslušani razgovori zakonito prikupljeni dokazi i da svedočenje Draška Vukovića potvrđuje ono što se u njima čuje.

Advokati optuženih su, međutim, insitirali da je reč o nezakonitim dokazima i tražili da se oni izuzmu iz postupka. Ovo su advokati i ranije tražili, ali sud nije prihvatao njihove predloge.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *