Suđenje Dačićevom bivšem šefu kabineta kreće ispočetka

Suđenje Dačićevom bivšem šefu kabineta kreće ispočetka

Veran Zečar i Branko Lazarević (foto: krik)

Iako je suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića optuženom za odavanje službene tajne članovima grupe Darka Šarića, ušlo u završnu fazu, ono je danas počelo ispočetka pošto je promenjen jedan od sudija. Sud bi sada mogao da u postupak vrati snimke prisluškivanih razgovora za koje tužilaštvo tvrdi da dokazuju da je Lazarević saopštavao Šarićevim saradnicima šta preduzima policija.

Piše: Bojana Pavlović

Posle gotovo pune tri godine suđenja, postupak je danas krenuo ispočetka i to zbog izmene jednog od članova sudskog veća. Umesto sudije Rastka Popovića, koji je prebačen u Apelacioni sud, uz Danka Lauševića i Dušana Milenkovića, ubuduće će suditi i Zoran Šešić.

To ne znači nužno da će suđenje duže trajati pošto po zakonu postoji mogućnost da sud odluči da dokaze ne pregleda ponovo.

Sudija iz afere „kofer“
Glavni sudija u ovom postupku Danko Laušević oslobodio je Dačićeve saradnike u još jednom poznatom slučaju – aferi „kofer“. Sudilo se viceguverneru Narodne banke Srbije Dejanu Simiću i dugogodišnjem članu Socijalističke partije Srbije Vladanu Zagrađaninu zbog primanja mita. U presudi, piše da Simić nije otvorio kofer koji se nalazio u njegovom stanu pa nema dokaza da je imao saznanja da se u njemu nalazi novac.

Pojedine radnje ipak su morale da budu opet izvedene, pa su se optuženi izjašnjavali o optužnici navodeći da ostaju pri ranijim iskazima – da nisu krivi.

„Nisam kriv, a odbranu ću iznositi nakon što se uvaženo sudsko veće izjasni o dokazima. Za sada neću iznositi odbranu“, rekao je Lazarević.

Glavni dokazi tužilaštva, o kojima Lazarevića čeka da sud odluči, su snimci prisluškivanih razgovora za koje tužilaštvo tvrdi da dokazuju da je saradnicima Darka Šarića saopštavao šta preduzima policija. Snimci su ranije već izbačeni iz postupka kao nezakoniti dokazi, ali će sada sudije o njima ponovo odlučivati. Tužilac Saša Ivanić zatražio je da budu vraćeni u postupak, a tome se usprotivila odbrana.

„Ostajem pri svim dokaznim predlozima, a ne slažem se sa tužiocem da se tonski zapisi ponovo uvrste, jer smo od početka ukazivali da su nezakonito načinjeni“, rekao je Lazarevićev advokat Veran Zečar.

Podsetimo, optužnica protiv Lazarevića podignuta je u septembru 2014, a suđenje je počelo godinu dana kasnije posle brojnih odlaganja.

Lazarević je optužen da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su policajac Boris Gara, kao i Šarićevi saradnici Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović.

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova kriminalne grupe prisluškuju i snimaju.

„Radulović je od Lazarevića u više navrata tražio da mu proveri da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak“, navodi tužilaštvo. Sastajali su se na različitim mestima u Beogradu – Lazarevićevom kabinetu u Palati Srbija, kafiću „Zodijak“ na Senjaku, a čuli su se i telefonom.

Sa Radulovićem je razgovarao i tadašnji ministar policije Ivica Dačić, u vreme kada se protiv Radulovića vodila međunarodna istraga za šverc kokaina.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi susreti sa Dačićem i Lazarevićem.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata. Tužilaštvo ga nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Progone nevinog čoveka a nadasve Srbina i Patriotu kao što su Rimljani gonili Hanibala. Šta god da urade, vrate unazad kao gramofonsku iglu, Bog zna kada i kako presude… uvek jasna i nedvosmislena podrška za Branka M. Lazarevića. Toliko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *