Slučaj „Jovanjica“: Svedočila radnica Ministarstva poljoprivrede

Slučaj „Jovanjica“: Svedočila radnica Ministarstva poljoprivrede

Advokati iz slučaja (foto: KRIK)

Na suđenju Predragu Koluviji za uzgajanje više od tone marihuane danas je svedočila zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede koja je u rodbinskim vezama sa vlasnicima „Superiora“ – kompanije koja je za „Jovanjicu“ razmnožavala biljke konoplje. Sudija Zoran Ganić rekao je da je njemu dodeljen i slučaj „Jovanjica 2“, u kome su policajci i bezbednjaci optuženi da su štitili Predraga Koluviju i njegove zasade marihuane, ali da će o spajanju ova dva postupka odlučiti naknadno.

Piše: Sara Smolović

Danijela Stojanović, zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u sudnici je govorila o tome kako izgleda postupak priznavanja novih biljnih sorti, između ostalog i industrijske konoplje, i navela da se tokom njega proverava i meri koliko ove biljke sadrže psihoaktivne supstance THC. Procenat THC-a je ključna razlika između industrijske i indijske konoplje, poznatije kao marihuana – u Srbiji mogu da se gaje biljke industrijske konoplje koje imaju do 0,3 posto THC-a.

Rekla je da je firma „Superior“ koja je za „Jovanjicu“ razmnožavala biljke konoplje, u 2019. godini podnela zahtev za priznavanje pet novih sorti. Biljke su bile posejane na oglednim poljima ministarstva, odnosno zemljištu na kome se vrši ispitivanje sorte. 

„Jovanjica 2“ dodeljena sudiji Ganiću
Sudija Zoran Ganić rekao je i da je i postupak „Jovanjica 2“ – u kome su uz Koluviju optuženi policajci i agenti bezbednosnih službi da su ga štitili dok je gajio marihuanu, dodeljen takođe njemu. „Sudija je dobio i novi predmet, a taj sudija sam ja. Do odluke o spajanju neće doći dok se u novom predmetu ne održi pripremno ročište“, kazao je Ganić danas. Advokati su se protivili spajanju postupaka tvrdeći da su u pitanju različita krivična dela i da se optuženi međusobno ne poznaju.

„Dve su imale ispod 0,3 odsto THC-a, a ostale sorte su imale preko i one su odmah odbijene. U Bačkoj Palanci je bilo sve ispod, a u Somboru blizu tri procenta“, rekla je Stojanović i pojasnila da je u pitanju bilo domaće seme konoplje koje je proizvela ova firma. 

Sudija Zoran Ganić pitao ju je kako je moguće da na dva ogledna polja budu različiti rezultati, a Stojanović mu je odgovorila da ni njoj to nije jasno. 

Na pitanje tužioca Saše Drecuna da li sa ljudima iz ove kompanije osim poslovnog ima još nekakav kontakt ona je odgovorila: „Da, moja majka i Ivo Đinović su rođeni brat i sestra“, i negirala da je ovaj rodbinski odnos ikako uticao na njen posao. Đinović je sa svojim sinom suvlasnik ove kompanije. 

Istakla je da firma „Superior“ ni na koji način nije bila povlašćena i da je za nju važila ista procedura kao i za ostale klijente koji podnesu zahtev za priznavanje nove sorte biljke. 

Danas je trebalo da svedoče još dve osobe, ali je suđenje završeno ranije zbog obaveza članova sudskog veća. Nastavak je zakazan za april. 

Dvojica optuženih puštena iz pritvora

Kao i na prethodnim suđenjima, advokati su i danas tražili ukidanje pritvora za svoje klijente ili zamenu za kućni pritvor.

Tužilac Drecun odgovorio je da okrivljeni treba da ostanu u pritvoru i naveo da odbrana gomilanjem dokaza koji nisu direktno vezana za sve optužene odugovlači postupak.

„Tako vas dovode u mat poziciju da biste zbog dužine pritvora morali da ih oslobodite“, obratio se on sudskom veću na šta mu je sudija Ganić rekao da upravo on ima 115 svedoka u istrazi. 

„Jeste, ali oni su svi saslušani u istrazi i ja sam jasno tražio i rekao da se na suđenju njihovi iskazi samo pročitaju, a ne da se opet saslušavaju“, odgovorio je Drecun.

Sudsko veće je donelo odluku da dvojicu optuženih – Branislava Miljevića i Zdravka Miloševića pusti iz pritvora. 

Podsetimo, suđenje Predragu Koluviji i devetorici optuženih da su na imanju firme „Jovanjica“ u Staroj Pazovi proizveli više od tone marihuane, počelo je krajem jula prošle godine kada je održano pripremno ročište koje je po pravilu zatvoreno za javnost. 

Koluvijina odbrana na suđenju temelji se na tome da je gajio isključivo industrijsku konoplju, koja je dozvoljena u Srbiji. On je na jednom od prethodnih suđenja rekao i da je policija nakon njegovog hapšenja gajila biljke na njegovom imanju koje imaju veći procenat psihoaktivne supstance THC od dozvoljenog. 

Njega uskoro očekuje i novo suđenje, po optužnici „Jovanjica 2“, kojom su osim njega optuženi policajci i radnici obaveštajnih agencija BIA i VOA da su mu pružali bezbednosnu i logističku podršku za njegov biznis sa marihuanom. 

Optuženi su, tvrdi tužilaštvo, Koluviji dostavljali poverljive informacije, obezbedili mu falsifikovanu službenu dokumentaciju, nabavili specijalne policijske tablice, oružje, ali i fizički čuvali njegovo imanje. Neki od njih sa Koluvijom su imali čet-grupu „Savet za bezbednost“, u tajnoj aplikaciji „Razgovor“ gde su planirali i kako da utiču na medije da se sakrije vest o njegovom hapšenju, piše u optužnici. 

Detaljnije pročitajte ovde

Comments are closed.