Slučaj Beko: Veštak za telekomunikacije dopunio nalaz

Slučaj Beko: Veštak za telekomunikacije dopunio nalaz

Milan Beko (foto: N1)

Na današnjem suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka sudski veštak za telekomunikacije govorio je o dodatnom veštačenju telefona Aleksandra Zdravkovića, optuženog da je pucao u Beka. Dopunsku analizu veštak je radio zbog nejasnoća koje su se pojavile na prethodnom suđenju.

Piše: Milica Vojinović

Veštak Dragomir Vasiljević već je na sudu predstavio svoje nalaze i mišljenje o komunikaciji optuženog Zdravkovića. U pokušaju da diskredituju njegov nalaz, advokati odbrane iznosili su brojne primedbe što je dovelo do burne rasprave u sudnici.

Na prošlom suđenju advokatica optuženog Zdravkovića zatražila je od veštaka objašnjenje u vezi sa jednim delom njegovog nalaza – o tome kako je Zdravkovićev telefon registrovala bazna stanica u Višnjici, a samo nekoliko minuta kasnije bazna stanica u Padinskoj Skeli.

Veštak je tada rekao da to jeste čudno i ne želeći da spekuliše, zatražio je dodatno vreme da proveri nejasnoće.

To je u međuvremenu i uradio, a na današnjem suđenju zaključio je da je Zdravković bio u Višnjici i da je njegov telefon hvatao signal sa bazne stanice u Padinskoj Skeli iako on zapravo nije ni išao tamo.

Vasiljević je precizirao i još jednu stvar. U prvom nalazu naveo je da promena baznih stanica Zdravkovićevog telefona u noći pucnjave pokazuje da se on kretao iz Višnjice ka Padinskoj Skeli. Danas je, međutim, ispravio prethodni nalaz i rekao da ne isključuje mogućnost da kretanja nije bilo, već da je do promena baznih stanica došlo usled slabog signala.

Advokat optužene Maje Adrovac, Dalibor Katančević pokušao je, ispitujući veštaka, da od njega dobije priznanje da je pogrešio, ali u tome nije uspeo.

Advokat opomenut jer je vređao veštaka

Iako ga je pre oko mesec dana sudija kaznila sa 100.000 dinara zbog toga što je nalaz veštaka nazvao „budalaštinom“, advokat Katančević danas je nastavio sa optužbama i uvredama. Veštaka je optužio da je najnovije veštačenje radio na svoj ruku, bez naloga suda, govoreći da je reč o privatnom, odnosno svojevoljnom veštačenju.

Svedočenje Ivana Adrovca
Ivan Adrovac koji je u Švajcarskoj osuđen na 14 godina zatvora zbog pljački zlatara u gradovima Zapadne Evrope, trebalo bi da putem Skajpa svedoči u ovom postupku na jednom od naredna dva ročišta.
Adrovac je, međutim, u postupku za pokušaj ubistva Beka privilegovan svedok, jer je muž optužene Maje Adrovac, pa ima pravo da odbije da svedoči.
On će svakako biti uključen putem video poziva kako bi se o ovome izjasnio i, ukoliko to želi, odgovarao na pitanja prisutnih.

Sudija je Katančevića opominjala više puta, objasnivši da je veštak radio u skladu sa ranijim nalazima, a reagovala je i tužiteljka Snežana Đukić rekavši da ne može da sluša Katančevića da tako priča.

On joj je na to odgovorio da „stavi čep u uši“, a sudiji da mu zabrani pitanje ukoliko misli da treba.

Nakon optužbi iznetih na njegov račun, veštak je objasnio da je želeo da dođe do istinitog odgovora i da to što je ispravio svoje mišljenje ne vidi kao negativnu, već kao pozitivnu stvar.

„Uvrede zaboravljam kada izađem odavde, to je sve deo života“, kazao je Vasiljević i dodao da svako ima svoju strategiju što, kako je rekao, razume.

I ovo je advokat Katančević pokušao da iskoristi kao povod za uvredu pa je kazao da je reč o pokajničkom govoru veštaka, nazvavši ga više puta Šerlokom Holmsom.

Advokati su predložili sudskom veću da naloži novo veštačenje, što je sud odbio uz obrazloženje da za istim nema potrebe s obzirom na to da je veštak odgovorio na sva pitanja koja su bila sporna.

Podsetimo, Vasiljevićevo veštačenje pokazalo je da je Zdravković dan pre pokušaja ubistva Milana Beka prestao da koristi svoj mobilni telefon i tada su aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju. Sumnja se da je jednu „specijalu“ koristio Zdravković, a drugu muž optužene Maje Adrovac – Ivan Adrovac. Jedna osoba koja je koristila „specijalu” čekala je tri dana isped Bekove kuće, dok ga je druga osoba najverovatnije pratila. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Pokušaj ubistva Beka

Pokušaj ubistva biznismena Beka dogodio se u novembru 2014. godine kada je na njega pucano ispred njegove kuće na Senjaku. Na licu mesta policija je pronašla čaure sa DNK tragovima Maje Adrovac i ona je uhapšena. Optužena je za pomaganje, iako je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac.

U prvom sudskom postupku koji je vođen Adrovac je oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

U međuvremenu je uhapšen i Aleksandar Zdravković zbog sumnje da je pucao u Beka.

Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Njima se sada sudi u objedinjenom postupku koji je krenuo iznova u novembru 2017. godine zbog promene člana sudskog veća.

Pročitajte sve vesti sa suđenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *