Slučaj Beko: Sud odustao od ispitivanja Ivana Adrovca

Slučaj Beko: Sud odustao od ispitivanja Ivana Adrovca

Maja Adrovac (foto: KRIK)

Na suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka sudija je odlučila da odustane od ispitivanja svedoka Ivana Adrovca, supruga optužene Maje Adrovac, jer bi to dodatno odužilo postupak. Adrovac je bitan svedok jer postoji sumnja da je u danima pre pucanja na Beka bio u kontaktu sa drugim optuženim Aleksandrom Zdravkovićem.

Piše: Jelena Radivojević

Saslušanje Ivana Adrovca tražila je Bekova zastupnica, a na to su pristali i branioci optuženih. Pošto je Adrovac u zatvoru u Švajcarskoj gde služi zatvorsku kaznu od 14 godina zbog pljački, sud je mesecima pokušavao da dogovori sa nadležnima ove zemlje da on bude saslušan video pozivom.

U poslednjem odgovoru, švajcarsko Ministarstvo pravde navelo je niz uslova koje sud mora da ispuni da bi dozvolilo saslušanje Adrovca.

„Videli ste i sami šta tamo piše. Mislim da stvarno nema svrhe da više tražimo, oni imaju neki otpor prema tome. Traže da im dostavimo pitanja koja će biti postavljena uz napomenu da dodatna nisu dozvoljena, da ne snimamo saslušanje već da nam oni sastave zapisnik, da se isključi javnost, pa čak i da u postupku ne sme da se koristi ono što on bude rekao. Moj neki predlog je da odustanemo od ovoga“, rekla je sudija Marina Anđelković na početku današnjeg suđenja.

Međunarodna pravna pomoć Sudija Anđelković objasnila je da joj je odgovor švajcarskog ministarstva stigao pred uskršnje praznike i da zbog toga nije uspela da u zadatom roku odgovori na zahteve, te da bi trebalo čekati još minimum četiri meseca na novi odgovor. Ona je navela i da je naše Ministarstvo pravde mnogo ranije dobilo ovaj odgovor, ali da joj nije poznato zašto joj je tek tada prosleđen.

Tužilaštvo se od početka protivilo da se ispituje Adrovac i tvrdilo da kao suprug optužene ima pravo da odbije da svedoči, a po zakonu ne mora da odgovara na pitanja kojima bi sebe optužio. Pri tom stavu je ostalo i danas.

Postojala je još jedna mogućnost koju su predložile švajcarske vlasti – da im srpski sud dostavi pitanja da sami ispitaju Adrovca, a potom pošalju odgovore. Sa ovim se, međutim, nije saglasila Bekova zastupnica, koja je insistirala na tome da ispitivanje bude neposredno.

Odbrana je podsetila da je Adrovčeva uloga u postupku nejasna, da nije optužen ali da je veštačena njegova telefonska komunikacija pod sumnjom da je u danima pre pucanja na Beka bio u kontaktu sa Zdravkovićem. Oni su istakli da bi odustali od saslušanja ukoliko bi sud odredio novo veštačenje – koje ne bi obuhvatalo Adrovca.

Nakon kratke pauze, sudsko veće donelo je odluku da se odustane od ispitivanja Adrovca.

„Ovako ako nastavimo ko zna kad bi se to sve završilo. Sud je smatrao da nam saslušanje ovog svedoka ne bi dalo nove informacije“, rekla je sudija Anđelković i odbila predloge odbrane za novim veštačenjem.

Suđenje će biti nastavljeno krajem juna, kada bi trebalo da se izvedu preostali dokazi i eventualno otpočne sa iznošenjem završnih reči.

Pokušaj ubistva Beka  

Na Milana Beka pucano je u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku. Slučaj od samog početka prate brojne kontraverze, a tabloidi su svakodnevno objavljivali otkrića iz istrage.

Osam meseci posle napada i nagađanja u javnosti ko je pucao na Beka, uhapšena je Maja Adrovac pošto je na čaurama sa lica mesta policija pronašla njen DNK. Istraga je ukazivala da je ona pucala, međutim, kasnije je optužena za pomaganje u pokušaju ubistva.

Adrovac je na kraju oslobođena optužbi, međutim, Apelacioni sud je ukinuo ovu presudu u decembru 2016. godine i naložio novo suđenje. U međuvremenu je uhapšen Aleksandar Zdravković koji je označen kao pucač na Beka.

Optužnice su potom spojene i zajedno im se sudi od aprila 2017. godine.

Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *