Premijer uzurpira rad nadležnih institucija

Premijer uzurpira rad nadležnih institucija

Aleksandar Vučić i Siniša Mali (foto: beograd.rs)

Premijer Srbije na sebe preuzima ulogu suda, tužilaštva i policije načinom na koji komentariše istraživanje KRIK-a, ocenjuje stručna javnost. On treba da pusti nadležne institucije da istraže poslove gradonačelnika Beograda, smatraju sagovornici KRIK-a.

Piše: Bojana Pavlović

Predsednik vlade Aleksandar Vučić ocenio je juče da su nova otkrića KRIK-a o ofšor firmi „Busby Financial Corp.“ koja je povezana sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim – besmislena.

„Ta priča koju sam pročitao inače je potpuno besmislena. Nisam imao strpljenja ni do kraja da pročitam. Ali ajde, bolje da ništa ne govorim“, rekao je Vučić.

pomozite-KRIKKRIK je juče objavio istraživačku priču o četvrtoj firmi sa Britanskih Devičanskih Ostrva povezanoj sa gradonačelnikom Beograda. Firma „Busby“ imala je predstavništvo u Beogradu kojim je upravljala gradonačelnikova supruga Marija Mali.

Premijer ne treba da iznosi svoje mišljenje o činjenicama koje je KRIK objavio, već treba da pusti nadležne institucije da istraže skrivene poslove gradonačelnika Malog, napominje stručna javnost.

Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava (CVP), kaže da je javnost već navikla na situaciju da premijer na sebe preuzima ulogu suda, tužilastva i policije.

„Pravosuđe preduzima radnje u zavisnosti od inputa koje dobija od premijera Vučića. Sve postaje besmisleno ako premijer tako kaže. Prvi čovek vlade takvim ponašanjem podriva vladavinu prava sopstvene države“, objašnjava Ninić.

Sličan stav iznela je i profesorka u penziji Srbijanka Turajlić.

„Ne zanima me mišljenje premijera, ali bi me jako interesovalo šta o tome misli tužilaštvo. Kod nas je problem što kada premijer kaže da ne misli ništa – i tužilaštvo o tome treba da ne misli ništa“, kaže Turajlić. „To što premijer radi je uzurpacija pravosuđa – pitanje je zašto pravnici, tužioci, sudije pristaju na tu vrstu poniženja.“

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić ističe da predstavnici vlasti ne bi smeli  da se tako ignorantski ponašaju prema činjenicama do kojih dolaze istraživački novinari.

„Premijer treba da se određuje prema činjenicama koje ti mediji objavljuju, a ne da iznosi mišljenje o radu bilo kog medija.“

Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, smatra da premijeru KRIK-ova priča može biti dosadna, ali da javnost treba da zna kojim se poslovima bavio ili se još bavi bilo koji funkcioner.

„Više volim izjave premijera u kojima on uvažava javnost i nezavisne institucije i sačeka da vidi da li je to što ste objavili kredibilno, pre nego što se o tom izjasni. Neka se to što ste naveli istraži“, kaže Stojiljković za KRIK.

2 Comments

  1. tomkarlo kaže:

    Zašto iko išta pita AV? Da ga ne pitaju ne bi ni rekao da ga to ne interesuje, jer nije ništa.

  2. rale kaže:

    Koja ste vi stručna javnost da bi se vama bavilo tužilaštvo. Imate pravo da KAO GRAĐANI ILI STRUČNA JAVNOST PODNESETE PRIJAVU SUDU A NE OVAKO DA PIŠELE BEZ
    IKAKVOG ARGUMENTA I BUNITE JAVNOST.