Predao se treći Šarićev saradnik u poslednjih deset dana

Predao se treći Šarićev saradnik u poslednjih deset dana

Dejan Šekularac, osumnjičen da je saradnik Darka Šarića, predao se juče srpskoj policiji na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. On je danas saslušan i određen mu je pritvor, potvrđeno je KRIK-u iz Višeg suda. Ovo je treći Šarićev saradnik koji se predao u poslednjih deset dana.

Piše: Jelena Radivojević

Protiv Šekularca se vodila istraga zbog kriminalnog udruživanja i šverca kokaina. Istraga je prekinuta 2011. godine jer se on od 2009. nalazio u bekstvu i sada će biti nastavljena, kaže za KRIK portparolka Višeg suda u Beogradu Bojana Stanković.

Srpska policija Šekularca potražuje od 2009. godine kada je oko dve tone droge zaplenjeno u međunarodnoj policijskoj akciji „Balkanski ratnik“ na jahti „Maui“ nedaleko od urugvajske prestonice Montevideo. Nekoliko meseci nakon zaplene po srpskoj poternici Šekularca je uhapsila policija u Crnoj Gori. Sa njim je tada uhapšen i Goran Soković, optužen da je uz Šarića jedan od organizatora narko-grupe. Obojica su posle pritvora od 96 sati pušteni na slobodu. Soković je i dalje u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Šekularac u Srbiji nije optužen, ali se protiv njega vodila istraga i pominje se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal. U njima piše da su ga članovi grupe oslovljavali sa Dolf.

Od 2011. Šekularac je na Interpolovoj poternici na zahtev argentinskih vlasti zbog pokušaja krijumčarenja droge. On se 2015. godine predao crnogorskoj policiji, nakon čega je trebalo da bude odlučeno o njegovom izručenju Argentini ili Srbiji, ali nije poznato zašto nije izručen.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je u martu 2010. godine dostavilo argentinskom Nacionalnom sudu za privredna krivična dela, na osnovu međunarodne pravne pomoći, dokaze protiv Šekularca prikupljene u Srbiji. U dokaznom materijalu našli su se i transkripti presretnutih telefonskih razgovora između Šekularca i drugih članova kriminalne organizacije među kojima je Željko Vujanović, Šarićev rođak.

U prethodnih deset dana, predali su se i kragujevčani Nebojša Sretenović i Petar Obradović, takođe optuženi da su učestvovali u švercu kokaina narko-kartela Darka Šarića. Obojica su trenutno u pritvoru, a zakazana suđenja su odložena kako bi oni pripremili odbrane.

Tužilaštvo za organizovani kriminal prvu optužnicu za šverc kokaina podiglo je u aprilu 2010. godine. Na njoj su se našla imena 20 osoba osumnjičenih da su kao deo kriminalne organizacije predvođene Darkom Šarićem, učestvovali u međunarodnom švercu kokaina. Nakon ove optužnice, tužilaštvo je podiglo još četiri za šverc droge kojima ga terete za šverc više od pet tona kokaina. Osim Šarića, optuženo je još 36 osoba.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šarićevoj grupi za šverc kokaina ovde.

Sve optužnice možete naći u našoj bazi dokumenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *