Organizovani kriminal pravi krizu svuda

Organizovani kriminal pravi krizu svuda

Fernando dala Kjeza (foto: N. Marković)

„Kriminal ispunjava praznine u vlasti, a može i da nastane iz preterane vlasti. Ravnoteža je ključna“, zaključak je profesora Fernanda dala Kjeze prvog dana seminara „Istraživanje organizovanog kriminala na Balkanu“, koji je organizovala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Nataša Marković

Fernando dala Kjeza, profesor sa Instituta za istraživanje organizovanog kriminala Univerziteta u Milanu, smatra da je delovanje organizovanog kriminala danas mnogo je značajnije nego što je bilo pre 30 godina.

„Organizovani kriminal trči dok su demokratski sistemi i institucije prespori“, rekao je Dala Kjeza napominjući da je razmena znanja i informacija o organizovanom kriminalu najbitnija za borbu protiv njega.

Doniraj KRIK„U problemu smo ako ne shvatimo da svaka zemlja mora da ima i tužilaštvo i dobru politiku, ali kulturu i svest koja će dati snagu“, objasnio je
Dala Kjeza. „Neznalice neće moći da savladaju kriminal. Ako ne shvatimo kako razmišljaju kriminalci, nećemo moći da ih pobedimo. Moramo dobro da ih poznajemo, ne da imamo njihove vrednosti, već da ih proučavamo i dobro naučimo kako se oni ponašaju. Ovaj rat moramo da vodimo svuda jer organizovani kriminal pravi krizu svuda.“

Novinar „Vremena“ Miloš Vasić podsetio je na blisku vezu političkog sistema i organizovanog kriminala na Balkanu ističući da će organizovani kriminal postojati sve dok se može zaraditi od njega.

„Kada imate društvo u kom su vrednosti srušene, novac je najbitniji. Ključna je veština ljudi da taj novac ode u legalne tokove. Dokle god postoji veliki profit i potreba da se taj novac propere i ugura u legalne tokove, politika će biti zanimljiva“, rekao je Vasić i istakao da se država može boriti protiv organizovanog kriminala samo ukoliko ima stabilne institucije i nezavisno tužilaštvo.

Karmela i Misa Vasic_foto KRIK

Karmela Račopi i Miloš Vasić

Korene kriminala na Balkanu treba tražiti u raspadu Jugoslavije, smatra Karmela Račopi sa Instituta za istraživanje organizovanog kriminala Univerziteta u Milanu.

„Ratovi omogućavaju da shvatimo kako se formira kriminalna organizacija. Najvažniji kriminalni faktor bio je embargo na oružje. Sankcije su proizvele potpuno suprotan efekat. Omogućile su kriminalnim grupama koje su postojale da uđu u kontakt sa međunarodnim grupama. Tako su uspostavljene veze na međunarodnom nivou“, objašnjava Račopi.

Kriminalne grupe iz Srbije karakterišu, prema njenim rečima, vojnički profil i fleksibilnost.

Seminar „Istraživanje organizovanog kriminala na Balkanu“ nastavlja se danas, a predavači su Mario Venditi, italijanski tužilac, Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a, Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije i Mauricio Salustro, Misija OEBS u Srbiji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *