Ombudsman: Ozbiljne nezakonitosti komunalne policije u 2015.

Ombudsman: Ozbiljne nezakonitosti komunalne policije u 2015.

Nezakonito postupanje pripadnika beogradske Komunalne policije prema novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK je među ključnim slučajevima nezakonite primene policijskih ovlašćenja, navodi Zaštitnik građana u godišnjem izveštaju za 2015. godinu.

Piše: Dragana Pećo

„U radu komunalne policije u glavnom gradu u dva navrata utvrđene su ozbiljne nezakonitosti i nepravilnosti – prekoračenje ovlašćenja prema novinarima koje je za ishod imalo povredu njihovog fizičkog i psihičkog integriteta i dostojanstva i sprečavanje u vršenju posla od javnog značaja“, piše u izveštaju Zaštitnika koji je objavljen danas.

Zaštitnik je istakao i ranije iznet stav da komunalna policija ne treba da ima šira ovlašćenja, nego da pravilnije i svrsishodnije primenjuje već postojeća.

Doniraj KRIK_300x140U izveštaju, Zaštitnik se osvrnuo na incidente i nezakonito postupanje Komunalne policije Grada Beograda prema novinarima KRIK-a i Istinomera koje su pripadnici ove službe sprečili u obavljanju novinarskog posla.

Načelnik beogradske Komunalne policije Nikola Ristić neposredno je učestvovao u incidentu kada su oktobra prošle godine novinari KRIK-a fizički napadnuti dok su pokušavali da gradonačelniku Siniši Malom postave pitanje o istraživanju 24 stana. Tom prilikom, novinarima je oduzeta oprema i obrisan video materijal, o čemu svedoče snimci koje je KRIK sačuvao i objavio.

Zaštitnik podseća da je tokom kontrole incidenata sa novinarima, ova institucija utvrdila veliki broj nepravilnosti u postupanju Komunalne policije, kao i da je njen načelnik Nikola Ristić davao netačne podatke Zaštitniku građana.

Zbog svih nepravilnosti u radu komunalnih policajaca pema novinarima KRIK-a i Istinomera, zaštitnik je, kao jednu od preporuka, zatražio smenu načelnika Nikole Ristića.

„Komunalna policija obavestila je Zaštitnika građana da je uvažila sve preporuke koje je ovaj organ uputio Komunalnoj policiji povodom postupanja komunalnih policajaca prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“. Rok za postupanje po preporukama u slučaju „KRIK“, ističe nakon zakonskog roka za predaju ovog izveštaja“, naveo je Zaštitnik građana u svom izveštaju.

Rok od 60 dana da Gradska uprava postupi po preporuci Zaštitnika građana o smeni načelnika ističe početkom aprila i o obavesti zaštitnika o svojoj odluci.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je krajem prošlog meseca da Ristić neće biti smenjen.

Nedavno je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Ristića pokrenula postupak jer nije dostavio izveštaj o imovini i prihodima.

 

1 Comment

  1. Milutin kaže:

    Stvaranje komunalne policije i stvaranje raznoraznih agencija je sistematski urađeno po nalogu trule amerike da se stvore paralelne institucije sistema vlasti kako bi se stvorio što veći birokratski aparat za koji moraju da se uzmu strani nepovoljni krediti sa jedne strane dok sa druge strane treba u takvim uslovima stvoriti haos birokratije da građani neznaju šta i kako treba da rade a onda pojedinci moćnici da ostvaruju planom predviđeno uništavanje Srbije i Srba. Ta cionistička politika se upravo ovakvim primerima i dokazima i ostvaruje i to sa najvišeg mesta izvršne vlasti u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *