KRIK-ova priča o ministru Popoviću nominovana za NUNS-ovu nagradu

KRIK-ova priča o ministru Popoviću nominovana za NUNS-ovu nagradu

NUNS (foto: nuns.rs)

Istraživačka priča o tome kako je ministar bez portfelja Nenad Popović doveo do stečaja privatizovanu kompaniju „Minel transformatori“ novinarke KRIK-a Jelene Radivojević nominovana je za ovogodišnju nagradu za istraživačko novinarstvo. Nagradu dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada SAD-a u Beogradu.

Piše: Milica Vojinović

Priča je nominovana u kategoriji onlajn medija.

KRIK je, podsetimo, otkrio da je Popović u vreme dok je bio narodni poslanik privatizovao fabriku „Minel transformatori“, a zatim je doveo do bankrota i ostavio stotine ljudi bez posla. Tužilaštvo, kako je otkrio KRIK, već sedam godina odugovlači sa otvaranjem istrage u ovom slučaju.

Popović je godinama kršio ugovor koji je sklopio sa Agencijom za privatizaciju, a firmu ostavio sa 13 miliona evra. Dok su „Minel Transformatori“ išli ka stečaju, kompanije koje su vlasnički povezane sa Popovićem sklapale su poslove sa ovom firmom, pokazuju dokumenta do kojih je došao KRIK. Popović je zatim, kada su računi „Minela“ blokirani usled nagomilanog duga, izašao iz vlasništva.

Iako su radnici firme podneli krivične prijave protiv Popovića, tužilaštvo još nije pokrenulo istragu i to uprkos insistiranju Agencije za borbu protiv korupcije koja je poslala više od 10 pisama tužilaštvima zahtevajući da slučaj bude rešen.

KRIK je ovaj slučaj istražio uprkos pritisku pod kojim je redakcija bila nakon što nas je ministar Popović tužio četiri puta – zbog tekstova koje smo objavili o njegovim poslovima i bogatstvu.

U uži izbor u ovoj kategoriji ušli su i tekst „Firma koja ‘krpi’ niške ulice u blokadi, a ugovore sa Gradom založila kod privatnika“ novinara Južnih vesti Stefana Markovića, serijal tekstova o nelegalnoj gradnji objekta na planini Golija novinarke BIRN-a Jelene Veljković, kao i serijal tekstova „Funkcioneri SNS – nezakoniti profesori“ novinarke BIRN-a Ane Ćurić.

Detaljnije o Popoviću i „Minel Transformatorima“ čitajte u posebnoj priči.

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo imovinu i poslove političara. Podrži KRIK!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *