KRIK otkriva imovinu i biografije šestorice gradonačelnika iz Vojvodine

Upravljanje gradovima Vojvodine dato je ljudima živopisnih biografija – jedan je radio u BIA-i, drugi pretio kolegi da će mu “iščupati grkljan”, treći s porodicom poseduje veliki broj nekretnina, više njih ne prijavljuje redovno imovinu Agenciji, dvojica nisu obezbedili čistu pijaću vodu svojim sugrađanima, a firme prijatelja jednog gradonačelnika dobijaju novac iz gradskog budžeta. To su samo crtice o gradonačelnicima koje su novinari KRIK-a istražili sa kolegama iz lokalnih medija. Profili šestorice političara koji vode Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Kikindu, Suboticu i Sremsku Mitrovicu sa svim detaljima o njihovoj imovini, poslovima i prekršajima objavljeni su u našoj bazi imovine političara.  

Istraživali: Jelena Radivojević i Dragana Pećo (KRIK), Zoran Strika (021, Novi Sad), Ivana Predić (Panpress, Pančevo), Virag Đurković (RTV, Subotica) Miloš Stanić (Zrenjanin) i Mirna Laković (Kikinda)

Po broju nekretnina, od istraženih gradonačelnika, ističu se Pavle Markov koji vodi Kikindu i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Markov i članovi njegove uže porodice imaju u vlasništvu osam stanova, dve kuće i dva poslovna prostora u Kikindi i Beogradu. Bogdan Laban, poznat po tome da je stranačkom kolegi pretio da će mu “iščupati grkljan”, i članovi njegove porodice vlasnici su brojnih nekretnina i zemlje u Srbiji i Crnoj Gori čiju je vrednost agencija za prodaju nekretnina, koju je angažovao KRIK, procenila na više od 3 miliona evra.

Porodica gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića u ovom gradu ima pet stanova, pokazuju podaci katastra.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, nema mnogo nekretnina, ali ima zanimljivu prošlost.

Pre nego što je preuzeo vođenje grada, Pavlov je radio u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) i bio je direktor državnog preduzeća “Petrohemija”. Njegovo rukovođenje ovim preduzećem istraživala je policija koja je otkrila da je Pavlov uslovljavao privatne firme da, ukoliko žele da posluju sa “Petrohemijom”, moraju da sponzorišu rukometni klub čiji je bio predsednik. Tužilaštvo, kome je policija poslala nalaze o Pavlovu je, međutim, ustanovilo da on nije učinio krivično delo i zatvorilo slučaj.

Pavlov je jedini gradonačelnik koji je pristao da govori za KRIK. 

„Ako bi se tako gledalo (ko mi je prijatelj) niko u Pančevu ne bi dobijao nikakve subvencije, jer pola Pančeva poznajem”, ovako je Pavlov objasnio za KRIK to što firme njegovih poznanika dobijaju novac iz gradskog budžeta. 

Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, od svih vojvođanskih gradonačelnika prima najveću platu, a jedno vreme je u kompanijama povezanim sa „Auto-moto savezom Srbije“ (AMSS) mesečno zarađivao najmanje još dve gradonačelničke plate. U isto vreme, Janjić i njegov kolega iz Kikinde Pavle Markov nisu svojim sugrađanima obezbedili čistu pijaću vodu.

Protiv svih istraženih gradonačelnika su se vodili prekršajni postupci. Državna Revizorska Institucija (DRI) je u gotovo svakom od ovih gradova otkrila da se novac iz budžeta trošio mimo zakona, a Agencija za borbu protiv korupcije je protiv svakog od njih vodila postupak zbog neprijavljivanja imovine.

Sve detalje o ovim postupcima, imovini i poslovima pomenutih gradonačelnika, kao i prateću dokumentaciju možete pronaći u našoj bazi imovine političara. 

Ukoliko zanimljive podatke iz baze delite na društvenim mrežama to možete da uradite direktno sa profila svakog političara uz haštag #ImovinaPoliticara.

Pomozite KRIK-u da nastavi da istražuje imovinu političara u Srbiji! Pročitajte ovde kako da nas donirate.

6 Comments

 1. Boris kaže:

  Ideja za sl. put:
  Napravite tabelu: ime/prezime, pozicije gde je sve aktivan (firme), ulupan kapital, kapital od kada je u politici, koja partija itd; malo preglednije da bude.
  Inace dobar istrazivacki rad kao i do sada, hvala.
  Pozdrav

 2. Виктор kaže:

  Ово уопште није никакво изненађење.
  У Србији већ одавно постоји правило-
  „што већи криминалац – већа функција“. Ово је до сржи криминализовано друштво и ја заиста „скидам капу“ оном ко успе да овај народ и државу врати у нормалу.
  То све више постаје немогућа мисија.

 3. Bora kaže:

  Svaka čast na svemu !
  Važno je da raskrinkate bandu koja ovo zlo širi i održava, oblasne gospodare. Gospodare okruga itd. Već je bilo pomena po medijima, za Banat i podunavlje uloga Branislava Malovića, zatim zastrašivanja u Negotinu, pa šabački Sandokan koji će sada konačno odraditi svoj posao.. i.ko zna.koliko ih ima sličnih..Navijače ste raskrinkali, ostaje samo onaj zvezdin dobrodržeći deo, stara imena su pominjana, ali mora da ima novih koji plivaju lepo..na.kraju jasno je kome su odgovorni ali oni su najvažniji šraf uz ove javne funkcionere koje ste pomenuli..pa.onda krenuti na finansijere glavne, ako to nisu svi oni sami uz vlast i bližnje..svega ovoga je bilo po medijima..
  Hvala

 4. Zoran kaže:

  Molim Vas da još intenzivnije nastavite sa Vašim radom i borbom protiv lopovsko političke mafije. Ovo u zemlji je katastrofa.
  Ujedno Vas molim da nađete način da se još više približite običnim građanima. Ovo je veoma važno u medijskom mraku ove zemlje.
  Veliki pozdrav.

 5. Zoran kaže:

  Svaka cast.Samo bi da dodam da gradonacelink Laban gradi kompleks u Crnoj Gori u mestu Morinj. Lako se moze proveriti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *