Hrkalović nije došla da svedoči u slučaju Potočari

Hrkalović nije došla da svedoči u slučaju Potočari

Mladen Trbović (desno) sa advokatom (foto: KRIK)

Iako je za danas bilo planirano da na suđenju dvojici bivših policajaca zbog odavanja službene tajne bude saslušana državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, ona se nije pojavila u Višem sudu u Beogradu. Suđenje je zatvoreno za javnost, a bivšim policajcima se sudi jer su javno govorili o nezakonitim akcijama policije – a jedna je izvedena je prilikom posete premijera Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Potočarima 2015.

Piše: Jelena Radivojević

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović zbog službenih obaveza nije mogla da se danas pojavi u sudu. Svedočili su Srđan Paskvali, bivši načelnik UKP-a, i Dejan Milenković, načelnik Službe za specijalne istražne metode.

Njihovo svedočenje trajalo je gotovo četiri sata, ali ono što su ispričali ostalo je tajna za javnost. Naime, sudija Violeta Jovanović je na početku ovog postupka odlučila da suđenje zatvori za javnost, a takvu odluku obrazložila je mogućnošću da se uvidom u neke od dokaza „dovede u opasnost bezbednost zemlje“.

Novinarki KRIK-a advokati optuženih policajaca rekli su samo da su Paskvali i Milenković odbili da odgovore na pitanja koja su se ticala konkretne akcije u Potočarima, pravdajući se da bi tako odali službenu tajnu.

Dejan Milenković, levo i Srđan Paskvali, desno (foto: KRIK)

Bivši policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje Mladen Trbović i Milan Dumanović optuženi su da su odali službenu tajnu jer su za medije govorili o protivzakonitim policijskim akcijama koje je sprovodilo odeljenje u kome su radili.

Policajci su, dok su još bili u službi, podneli krivične prijave protiv svojih nadređenih, navodeći da su im izdali naredbu za tajno snimanje. Kao jednu od odgovornih označili su i Dijanu Hrkalović, državnu sekretarku i blisku saradnicu ministra Nebojše Stefanovića.

Jedna od nezakonitih akcija koje su policajci opisali u krivičnoj prijavi desila se u julu 2015. kada su sa tadašnjim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovali komemorativnom skupu u memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Tom prilikom Vučić je napadnut pa su policajci, kako su naveli u prijavi, imali zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala napišu službenu belešku u kojoj će opisati nekoliko napadača. Uočili su, međutim, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini.

Razgovarajući sa kolegama, primetili su da ovo nije jedinstven slučaj i da se već dešavalo da se sastavljaju netačni izveštaji. Tako su se u maju 2016. godine kada je u Banjaluci održan miting protiv Milorada Dodika i kontramiting njegovih pristalica lažno predstavljali kao novinari – naređeno im je da koriste različite granične prelaze za ulazak u Bosnu, da granicu pređu s ličnim kartama i pasošima, ne koristeći službene legitimacije i da kao razlog putovanja navedu „seminare i turizam“.

U julu 2016. Trbović i Dumanović premešteni su iz Odseka za tajno praćenje i dokumentovanje.

Nakon što su svom načelniku rekli da će podneti krivičnu prijavu, Dumanovića je na službeni razgovor pozvala Dijana Hrkalović, zbog čega je smatrao da mu je ugrožena bezbednost, piše u krivičnoj prijavi koju poseduje KRIK. Ona je, kako je naveo, „vrlo uticajna u MUP-u i često se pojavljuje u sredstvima javnog informisanja“. Preko posrednika im je preporučeno da se „smire i stopiraju podnošenje krivične prijave“.

Krivična prijava koju su policajci podneli je odbačena, a oni su u decembru 2016. godine uhapšeni pod optužbom da su prilikom nastupa u medijima odali službene tajne.

Odbrana bivših policajaca od početka suđenja insistira na tome da se radilo o nedozvoljenoj policijskoj akciji i da je neophodno da se utvrdi da li su policajci govorili istinu u krivičnoj prijavi i u  medijskim nastupima.

Ukoliko je to što su pričali bila laž, onda nije odata nijedna službena tajna; ako je istina, onda je reč o prijavljivanju krivičnog dela, a ne o odavanju službene tajne, smatraju advokati optuženih.

Nastavak suđenja zakazan je za jul, kada se očekuje da će Hrkalović doći da svedoči.

Više detalja o samoj akciji u Potočarima pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *