Država vratila imovinu Kosmajcu

Država vratila imovinu Kosmajcu

Dragoslav Kosmajac (foto: KRIK)

Dragoslavu Kosmajcu, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za nezakonitu uknjižbu zemljišta, država je vratila svu imovinu koju mu je privremeno oduzela nakon hapšenja u novembru 2014, rečeno je novinarima KRIK-a u Ministarstvu pravde. Kosmajac je uhapšen pošto ga je tadašnji premijer Aleksandar Vučić označio kao „najvećeg narko-dilera“ u Srbiji.

Piše: Jelena Radivojević

Stanovi, zgrade, lokali, sportski objekti, garaže, hiljade kvadrata zemljišta, kafić i bazen, kojima je država privremeno upravljala više od četiri godine, vraćeni su Dragoslavu Kosmajcu, rečeno je novinarki KRIK-a iz Ministarstva pravde.

Takođe, u toku je postupak u kom država Kosmajcu prebacuje novac koji je zaradila izdavanjem njegovih nekretnina.

Do objavljivanja ovog teksta novinarima nije rečeno o kom novčanom iznosu je reč, kao ni da li je Kosmajcu vraćen novac koji je davao kao kiriju kako bi živeo u kući koju mu je država privremeno oduzela.

Postupak vraćanja imovine Kosmajcu otpočeo je pošto je u oktobru 2018. godine okončan jedini postupak koji se vodio protiv Kosmajca i on je oslobođen optužbi da je nezakonito prisvojio državno zemljište. Viši sud u Beogradu mesec dana kasnije doneo je odluku da se Kosmajcu vrati 200.000 evra jemstva koje je dao kako bi bio pušten iz pritvora, a nedugo zatim i odluku o vraćanju privremeno oduzete imovine.

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom kojoj su na raspolaganje stavljene Kosmajčeve nekretnine – između ostalog 15 porodičnih zgrada i kuća, osam stanova, dve sportske hale, poslovni prostori, garaže i zemljište u ranijem odgovoru za KRIK navela je da procena vrednosti nekretnina nije urađena.

Kosmajčevo ime postalo je poznato u javnosti kada ga je u leto 2014. tadašnji premijer Aleksandar Vučić označio kao „najvećeg narko-dilera čije ime niko ne sme da izgovori“ i najavio njegovo hapšenje.

Nakon toga, ministar policije Nebojša Stefanović oformio je specijalni tim kome je cilj bio da dokaže Kosmajčevu vezu sa organizovanim kriminalom.

U međuvremenu, Kosmajac je uhapšen i privremeno mu je oduzeta imovina.

Tim, međutim, nije uspeo da dokaže Kosmajčevo učešće u trgovini narkoticima.

Kosmajac je potom optužen za utaju oko 4.000 evra poreza, ali je sud utvrdio da nije reč o krivičnom delu, već o prekršaju, tako da su ove optužbe pale.

Na kraju, Kosmajac je bio optužen da je uticao da se na njegovo ime upiše oko 7,5 ari državnog zemljišta i da je na taj način oštetio državu za oko 95.000 evra. Tokom postupka on je dokazivao da sporno zemljište nikada nije ni bilo državno, a Državni pravobranilac je naveo da je „šteta hipotetička“.

U aprilu ove godine, Kosmajac je oslobođen optužbi, a presuda je postala pravosnažna šest meseci kasnije.

Kriminalna prošlost

Kosmajačevo ime dovodilo se u vezu sa trgovinom drogom i pominje se u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a iz 2001. Kako piše u Beloj knjizi on je „povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu.

Kosmajac je, navodno, drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – surčinskog i zemunskog klana.

Dokumentacija koju je KRIK sakupio, pokazuje da je protiv Kosmajca do 2000. podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog nelegalnog posedovanja oružja. Osuđen je dva puta sedamdesetih godina i odslužio je obe kazne.

Pročitajte sve vesti o Dragoslavu Kosmajcu

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

1 Comment

  1. Petar Maric kaže:

    I ko ce sad odgovarati, sto od para poreskih obveznika, treba isplatiti stetu Kosmajcu. Taj iznos sigurno nije mali. Da li ce neko iz drzavne uprave biti barem pozvan na odgovornost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *