Dačić: Nije Popović izmislio poreski raj

Dačić: Nije Popović izmislio poreski raj

Odgovarajući na pitanje o koruptivnim slučajevima ministara Nenada Popovića i Aleksandra Vulina o kojima je pisao KRIK, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je na konferenciji u Vašingtonu da Popović „nije izmislio poreski raj i da korupcija nije izmišljena na Zapadnom Balkanu“.

Piše: Milica Vojinović

„Pa znate šta, zanimljivo je da niste pitali za neke druge vlade u regionu, nego samo za srpsku vladu“, odgovorio je Dačić na pitanje Jasmina Mujanovića, savetnika u EastWest institutu, o tome da li će insistirati da ministri Popović i Vulin podnesu ostavke zbog skorašnjih koruptivnih slučajeva.

Dačić nije odgovorio na pitanje da li će tražiti ostavku od svojih kolega u vladi, ali je rekao da ministar Popović nije izmislio poreski raj.

„Kada je reč o Nenadu Popoviću reč je o poreskom raju koji nije izmislio Nenad Popović, izmislili ste vi ovde koliko ja znam. Nije Srbija izmislila poreske rajeve i Maršalska Ostrva i Kajmanska Ostrva i sve ostalo“, rekao je Dačić. „Nije korupcija izmišljena na Zapadnom Balkanu. Vi ste samo malo pametniji pa ste to legalizovali.“

O ministru Vulinu Dačić nije govorio.

„Prema tome, pošto ste me pitali o korupciji, nemam ništa protiv da se o tome raspravlja, ali o tome se raspravlja tamo, ne raspravlja se ovde“, zaključio je Dačić.

U dokumentima procurilim u projektu „Rajski papiri“ KRIK je otkrio da je ministar Nenad Popović vlasnik sedam kompanija na Kipru i jedne na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Dokumentacija takođe pokazuje da Popović poseduje poslove i imovinu čija tržišna vrednost premašuje 100 miliona američkih dolara.

Procurila dokumenta pokazuju da ga je advokatska kancelarija za vođenje ofšor firmi „Appleby“ označila kao klijenta visokog rizika i otkrila kontroverzne poslove u kojima su učestvovale njegove ruske kompanije.

KRIK je, takođe, pre nekoliko meseci objavio da sadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200 hiljada evra kojima je kupio stan od 107 kvadrata u Beogradu. On je Agenciji za borbu protiv korupcije objasnio da je novac dobio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija posumnjala u istinitost njegovih navoda. Istragom je otkrila da nema dokaza da je novac unet u zemlju, odnosno da je transferisan na bankovne račune Vulina i njegove supruge.

Vulin je novinarima KRIK-a rekao da je 205.000 evra unosio u delovima po 9.000 čime je izbegao da suma bude prijavljena carini.

Priču o ministru Vulinu pročitajte ovde.

Priču o ministru Popoviću pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *