Brnabić o nabavci kamera: Oznaka tajnosti nekad neophodna

Brnabić o nabavci kamera: Oznaka tajnosti nekad neophodna

Premijerka Ana Brnabić navela je da će proveriti da li je neophodno da dokumentacija u vezi sa nabavkom kamera na Kosovu vrednom oko milion evra nosi oznaku tajnosti. Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je da se radi o koruptivnom poslu u koji je umešan ministar Aleksandar Vulin. 

Izvor: KRIK, Insajder

Na dokumentaciju o spornoj nabavci kamera na Kosovu Vlada Srbije stavila je 2012. godine oznaku strogo poverljivo. Na taj način je sprečila javnost da saznada li je u pitanju nezakonit posao od koga je tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a današnji ministar Aleksandar Vulin stekao 205.000 evra kojima je platio stan.

Na pitanje novinara „Insajdera“ da li će ova oznaka biti otklonjena pošto bi to mogao biti koruptivni posao u koji je umešan član vlade, premijerka Ana Brnabić navodi da se zalaže za transparentnost, ali da su ponekad ovakve oznake neophodne.

„Ne znam u ovom slučaju o čemu se radi, dakle ne znam svaki pojedinačni slučaj. Što se tiče Zvečana, često se dešava da su oznake za našu južnu pokrajinu strogo poverljive upravo zbog specifične političke situacije. Ja bih molila svakog i da ima poštovanje prema zaštiti interesa srpskog naroda i interesa Republike Srbije na Kosovu i Metohiji“, odgovorila je Brnabić.

Brnabić je dodala da će proveriti da li je u ovom slučaju neophodno da dokumentacija nosi ovakvu oznaku, ali istakla i da smatra da je mnogo važnije da Tužilaštvo za organizovani kriminal i nadležne institucije urade svoj posao.

Kancelarija za Kosovu i Metohiju sprovela je krajem 2012. godine nabavku kamera za Kosovo vrednu oko milion evra. Kamere su nabavljene bez tendera, čitava suma je plaćena unapred. Posao je dobila firma „DBS konsel security“ čiji je vlasnik Uroš Čubrilović. Direktor Kancelarije tada je bio Aleksandar Vulin.

Slučaj nabavke kamera aktuelizovan je nakon što je KRIK je objavio priču o 205.000 evra nepoznatog porekla kojima je ministar Aleksandar Vulin kupio stan. Vulin je Agenciji za borbu protiv korupcije rekao da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija nakon provera utvrdila da to nije tačno.

Izveštaj o imovini ministra Vulina Agencija je poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal i navela da bi s tim u vezi trebalo proveriti upravo nabavku kamera.

Ovo tužilaštvo je početkom jula okončalo postupak protiv Vulina uz obrazloženje da nema dokaza da je počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnostiSlužbena beleška do koje je došao KRIK pokazuje da tužilaštvo nije pozvalo Vulina na razgovor, niti je pronašlo tetku koja mu je navodno pozajmila novac. Prihvatilo je sve dokaze koje je ranije odbacila Agencija, a spornu nabavku nije ni proveravalo.

„Kako je u toku provera utvrđeno na koji način je isplaćen deo kupoprodajne cene za stan i garažu, navodi izveštaja Agencije u kojima se iznose podaci objavljeni u sredstvima javnog informisanja nisu posebno razmatrani“, piše u belešci tužilaštva.

KRIK je od Vlade Srbije zatražio dokumentaciju u vezi sa nabavkom, a odgovor je bio da nose oznaku strogo poverljivo. Novinari će zbog toga pokrenuti upravni spor protiv rešenja vlade i tražiti da se dokumenta učine dostupnim javnosti.

Pročitajte priču o stanu ministra Vulina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *