Brnabić o elektronskim dnevnicima: Niko se nije žalio – tender regularan

Brnabić o elektronskim dnevnicima: Niko se nije žalio – tender regularan

Ana Brnabić i Mladen Šarčević (foto: KRIK)

Otkriće KRIK-a da je uvođenje elektronskih dnevnika vrednih 1,6 miliona evra dodeljeno na tenderu na kom je mogla da pobedi samo firma saradnika ministra Mladena Šarčevića, premijerka Ana Brnabić ocenila je kao tendenciozno.

Piše: Milica Vojinović

Upitana o ovom tenederu čiji su uslovi bili takvi da nijedna firma osim „Tesle“ iz Zagreba nije mogla da ih zadovolji, Brnabić je rekla da je onda trebalo da se druge kompanije žale. Iako je novinarka KRIK-a objasnila da su za KRIK iz drugih firmi kazali da nisu ni želeli da se prijave na tender na kom su znali da ne mogu da pobede, premijerka je nastavila da insistira na svom odgovoru.

„Hoću da kažem da ako niko nije podneo žalbu, onda niko nije imao razlog da podnosi žalbu.“

Uslovi ovog tendera bili su izuzetno diskriminatorni, ocenili su stručnjaci koji su sa novinarima KRIK-a analizirali dokumentaciju, o čemu više možete pročitati u KRIK-ovoj priči.

Uprkos ovome, Brnabić u tenderu ne vidi ništa sporno, a činjenice koje je izneo KRIK naziva „mišljenjem“ novinara.

„Vi meni ne možete da kažete da po vašem mišljenju niko drugi nije mogao da se prijavi na tender, a niko nije podneo žalbu Komisiji za zaštitu prava ponuđača… Dakle, niste u pravu, tendenciozno objavljujete informacije. Budite iskreni i dajte ljudima istinitu informaciju da je na tom tenderu pobedila firma ‘Telekom Srbije’“, kazala je premijerka.

Ona je u svojim odgovorima pokušala da istakne „Telekom“ kao dobitnika tendera, iako je nabavku dobio konzorcijum u kom je bila „Tesla“ i dve firme državnog „Telekoma“.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je krajem juna prošle godine tender za nabavku elektronskih dnevnika.

Godinu dana ranije u više od 500 škola u Srbiji uveden je pilot projekat elektronskih dnevnika firme „Tesla“ Andreja Bezjaka sa kojim je ministar Šarčević sarađivao pre dolaska na funkciju, u svojoj privatnoj školi „Ruđer Bošković“.

Na tender ministarstva se, nakon pilot projekta, prijavila „Tesla“ u konzorcijumu koji je bio jedini ponuđač na tenderu, a njegova ponuda od 1,6 miliona evra je prihvaćena.

Uslovi tendera su bili takvi da su samo ovoj firmi odgovarali – tražio se program koji je bio skoro identičan onom koji je Tesla već proizvela i testirala u školama, a softver je morao da se isporuči u neverovatno kratkom roku. Uslov je bio i da firma pobednik ima iskustvo sa uvođenjem elektronskih dnevnika u najmanje 50 škola u Srbiji u prethodne tri godine.

Kako nam je rečeno iz konkurenstkih firmi, pod ovakvim uslovima samo je „Tesla“ mogla da pobedi.

Obuke prosvetnih radnika za korišćenje elektronskog dnevnika održane su, međutim, pre nego što je zaključen ugovor za ovaj posao čime je Ministarstvo prosvete svesno prekršilo zakon.

Pročitajte više o elektronskim dnevnicima ovde.

3 Comments

  1. Прованса kaže:

    Јако је чудно ући у учионицу без дневника.Када унесете таблет,ђаци коментаришу да се играте!Почеће наставници да се каче на е дневник уместо на друштвене мреже.Оловка иде у заборав!Претварамо се у роботе.А сам концепт е дневника не испуњава многе услове и тим их решава у ходу по пријавама школа свакодневно!Многе школе нису ни опремљене!Ако унесете мобилни телефон,а ђацима га не дозвољавате,долази до коментарисања.Многе школе немају ни стабилну интернет везу.Наставници попуњавају у току одмора или од куће.Неки наставници ,посебно старији,се јако слабо сналазе.Ја сам за повратак писаног дневника,прегледнији је у сваком случају.

  2. Jelena kaže:

    Malo i iz ugla onih koji ga koriste. Škola u kojoj radim već dve godine koristi taj dnevnik. Svakog dana šaljemo primedbe, koje se tretiraju kao sugrstije profesora, a oni vrše „nadgradnju“. Potpuno nepismen i nedovršen program. Toliko o mišljenju profesora.

  3. Milica kaže:

    Pitajte i koordinatore es dnevnika šta misle o tome što su im utrapili ovaj obiman posao održavanja celog sistema u svojim školama bez ikakvog rešenja i naknade.