Apelacioni sud potvrdio oslobađajuću presudu tužiocu iz Novog Pazara

Apelacioni sud potvrdio oslobađajuću presudu tužiocu iz Novog Pazara

Apelacioni sud u Beogradu (foto: KRIK)

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je tužilac iz Novog Pazara Radanko Lojanica u oktobru 2018. godine oslobođen optužbi da je Kulturno-umetničkom društvu „Štavalj“ nezakonito pribavio novčanu korist, saopšteno je danas. Lojanica je ranije osuđen na deset meseci zatvora, ali je ova odluka ukinuta i suđenje je ponovljeno.

Piše: Jelena Radivojević

U šturom obrazloženju Apelacioni sud u Beogradu naveo je da je procenjeno da Tužilaštvo za organizovani kriminal nije uspelo da dokaže tvrdnje iz optužnice, već da su one ostale na nivou opravdane sumnje. Stoga ovaj sud smatra da su sudije Višeg suda u Beogradu donele dobru odluku kada su odlučile da Lojanicu oslobode optužbi.

Lojanicu je prvobitno u junu 2017. godine Viši sud osudio na 10 meseci zatvora jer je zloupotrebio službeni položaj i bila mu je izrečena dvogodišnja zabrana rada u pravosuđu. Apelacioni sud je tu odluku poništio u februaru pošle godine i naložio novo suđenje. Tada je u obrazloženju naveo da je presuda ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka.

U oktobru 2018. godine, tužilac je oslobođen sumnji da je zloupotrebio položaj, a sada je Apelacioni sud tu presudu i potvrdio.

Lojanica je bio optužen da je kao zamenik Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru 2015. godine predložio osobi protiv koje je policija vodila postupak da iskoristi institut oportuniteta. Ta osoba trebalo je da uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe i tako izbegne suđenje.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Lojanica zatim na papiru stonog kalendara napisao osumničenom da pola novca uplati na račun Kulturno-umetničkog društva „Štavalj“, a drugi deo iznosa na račun Vlade Srbije na kom su se prikupljala sredstva za otklanjanje posledica poplava. On je zatim sačinio službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je osoba trebalo da uplati na račun Vlade, a onda i odbacio krivičnu prijavu.

Optužnicom se Lojanica teretio da je na taj način KUD-u „Štavalj“ pribavio 50.000 dinara.

Lojanica je, u međuvremenu, od kulturno-umetničkog društva pozajmio 100.000 dinara i tako sebi pribavio korist, piše u optužnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *