Agencija: Proverićemo informacije o funkcionerima u „Rajskim papirma“

Agencija: Proverićemo informacije o funkcionerima u „Rajskim papirma“

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da će proveriti da li su informacije iz „Rajskih papira“ relevantne za pokretanje postupka protiv ministra Nenada Popovića. 

Piše: Vesna Radojević

„Da li će objavljene informacije iz ’Rajskih papira’ biti relevantne za pokretanje postupka, na primer, vanredne provere podataka o imovini i prihodima ili nekog drugog postupka u okviru ovlašćenja Agencije, prema ministru Nenadu Popoviću, biće predmet ocene i provere Agencije“, navela je Agencija i dodala da će o ishodu provere obavestiti javnost.

Agencija je navela da je uvidom u Registar imovine i prihoda utvrđeno da je ministar Popović prijavio imovinu i prihode na način kako je to propisano Zakonom, na dan stupanja na funkciju.

Dalje se kaže da će Agencija proveriti relevantne informacije u odnosu na bilo kog drugog javnog funkcionera koje se budu pojavile u dokumentima nazvanim „Rajski papiri“.

Da podsetimo, KRIK je jutros najavio priču koju ćemo objaviti ove nedelje, a koja pokazuje da je ministar bez portfelja Nenad Popović pokušao da reorganizuje svoje bogatstvo kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dve firme sa Ostrva Man. Advokatska kuća „Appleby“ koju je Popović želeo da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji tako da se ovaj posao nije realizovao.

Procurila dokumenta iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara, otkrivaju da Popovićevi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona – što ga čini ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji.

Nakon što je KRIK  jutros objavio najavu priča u vezi sa projektom „Rajski papiri“, Popović je saopštio da je sve svoje firme registrovao u Evropi i Rusiji i demantovao da je bilo koja registrovana u ofšor zonаmа koje se pominju u istrаživаnju „Rаjski pаpiri“.

Procurila dokumenta, međutim, pokazuju da je Popović vlasnik najmanje sedam ofšor kompanija registrovanih na Kipru i jedne na najzatvorenijoj ofšor destinaciji – Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Priču sa svim detaljima, uz dokumentaciju, KRIK će objaviti ove nedelje. Podsećamo da to nismo učinili danas zbog saradnje sa švajcarskim listom sa kojim smo već usaglasili termin objavljivanja.

Pročitajte koji se srpski državljani pominju u „Rajskim papirima“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *