Advokat Nenadić novi tužilac za organizovani kriminal

Advokat Nenadić novi tužilac za organizovani kriminal

Narodna skupština (foto: D. Pećo)

Narodna skupština izglasala je danas po hitnom postupku advokata Mladena Nenadića iz Čačka za novog tužioca za organizovani kriminal. Posle višečasovne rasprave, za Nenadića je glasalo 139 poslanika. Nije bilo glasova protiv. Izglasali su ga poslanici vladajuće koalicije, a izbor je propraćen ovacijama.

Piše: Bojana Pavlović

Dosadašnji tužilac Miljko Radisavljević osvojio je devet poslaničkih glasova. U konkurenciji za novog tužioca za organizovani kriminal bili su i Tomislav Kilibarda, tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu, i Sonja Milićević, zamenica tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Da će Nenadić biti novi tužilac spekulisalo se mesec unazad otkad su objavljene rang liste kandidata. Državno veće tužilaca sastavilo je listu na osnovu bodova koje su kandidati osvojili na septembarskom konkursu.

Sporan test

Kandidati – tužioci ocenjivani su za dosadašnji rad, a oni koji nisu iz redova tužilaca polagali su pisani test. Tako je rad tužilaca Radisavljevića, Kilibarde i Milićevićke vrednovan sa maksimalnih 50 poena, dok je Nenadić, kao advokat, polagao test i na njemu osvojio maksimalnih 50, čime je sustigao tužioce. Neobično je bilo to što je Nenadić jedini od kandidata položio test.

Profesorka pravnog fakulteta „Union“ Vesna Rakić-Vodinelić kaže da je sporno to što je Nenadić polagao i test za mesto tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Čačku i na njemu osvojio svega 30 bodova.

„Test pripremljen za proveru znanja kandidata za tužioca za organizovani kriminal morao bi biti znatno teži od testa za proveru znanja onih koji pretenduju za položaj višeg tužioca u zoni ’običnog’ kriminala. U pitanju je ozbiljna indicija da postupak u delu koji se odnosi na pismeni ispit nije bio pošten“, navela je Vodinelić u tekstu objavljenom na sajtu „Peščanik“ .

Advokatica i bivši sudija Gordana Božilović-Petrović povukla se iz nadmetanja za tužioca za organizovani kriminal jer su kandidate, po njenom mišljenju, stavili u neravnopravan položaj.

„Tužioci ne polažu test i automatski dobijaju 50 poena, a za sve druge je pitanje da li će položiti ili neće. Ispostavilo se da ga niko nije položio sem jednog kolege. O tome kako je on položio, na koji način – to je diskutabilno pitanje. Morate da pitate Veće tužilaca kako je moguće da nisu položili i ostali koji su konkurisali, već samo jedan kandidat koji će, pretpostavljam, i biti izabran. U tome nisam htela da učestvujem“, rekla je Božilović-Petrović za KRIK pre nedelju dana.

Biografija novog tužioca

Nenadić, rođen 1963 godine, završio je Pravni fakultet u Kragujevcu. Radio je kao pripravnik u advokatskoj kancelariji u rodnom Čačku. Od 1990. do 1995. bio je inspektor za suzbijanje privrednog kriminala u čačanskoj policiji, a zatim i šef tog odseka. Za zamenika tužioca u Opštinskom javnom tužilaštvu u Čačku izabran je 1995, a od 1998. do 2004. bio je vršilac dužnosti tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu.

Nenadić od 2004. radi kao advokat i branio je optužene za krivična dela pred Višim sudom, piše u njegovoj biografiji koju je KRIK dobio od Državnog veća tužilaca.

Dosadašnji tužilac 

Miljko Radisavljević rođen je 1959. godine u Kruševcu.

Prvi radni odnos zasnovao je u Opštinskom sudu u Kruševcu kao pripravnik. Nakon položenog pravosudnog ispita, izabran je za zamenika tužioca u Opštinskom tužilaštvu u Varvarinu, a zatim je obavljao više funkcija u tužilaštvima u Kruševcu – bio je zamenik tužioca u Opštinskom tužilaštvu u Kruševcu, a zatim zamenik tužioca u Okružnom tužilaštvu u Kruševcu. Odlukom Republičkog javnog tužioca 2007. godine upućen je u Posebno odeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala i postavljen je za Specijalnog tužioca. Nakon isteka dvogodišnjeg mandata, na istu funkciju postavljen je 2009. godine. Odlukom Narodne skupštine 30. novembra 2009. izabran je za Tužioca za organizovani kriminal, piše u biografiji.

Radisavljević je izneo više bitnih slučajeva organizovanog kriminala, pre svega optužnice protiv Darka Šarića i drugih članova narko kartela. Takođe, za vreme njegovog mandata optužen je i biznismen Miroslav Mišković.

Dokumentaciju u vezi sa izborom tužilaca kao i njihove programe možete pogledati u našoj arhivi dokumenata.

Comments are closed.