Mali nezakonito dobio 10 hektara državne zemlje

Mali nezakonito dobio 10 hektara državne zemlje

Ilustracija Ilustracija

Firma gradonačelnika Beograda Siniše Malog i njegove porodice besplatno je dobila 10 hektara državnog zemljišta. Njihov poslovni partner Srđan Gajić nezakonito je preneo zemlju s privatizovanog preduzeća u vlasništvo njihove firme zbog čega je osuđen. Protiv porodice Mali nije vođena istraga. Pokrenuli su proizvodnju đubriva za uzgoj šampinjona, a vlasništvo nad zemljom su prebacili na ofšor firmu s Devičanskih ostrva. Privatizovano preduzeće od kojeg je zemlja oduzeta je propalo i otišlo u stečaj.

Istraživali: Stevan Dojčinović i Dragana Pećo

Ovo zemljište nedaleko od Vršca bilo je u vlasništvu države, a koristio ga je državni proizvođač deteline „Alfa Protein“.

„Alfa Protein“ je privatizovan 2003. godine kada ga je na aukciji kupio direktor preduzeća Srđan Gajić. U to vreme, Siniša Mali radio je u Agenciji za privatizaciju kao direktor Centra za tendere i bio je zadužen za prodaju velikih državnih preduzeća.

Nakon privatizacije, Gajić je nezakonito poklonio deset hektara državnog zemljišta koje je koristio „Alfa Protein“ privatnoj firmi „Compost Group“. Ova firma je tada, prema istraživanju KRIK-a, bila u većinskom vlasništvu oca Siniše Malog, Borislava, i njegovih poslovnih partnera. Zemlju, prema sudskim spisima, nikada nisu platili.

„Alfa Protein“ je zatim otišao u stečaj. Radnici su protiv Gajića podneli krivičnu prijavu, a tužilaštvo u Vršcu ga je optužilo za zloupotrebu ovlašćenja u privredi jer je nezakonito prebacio državno zemljište na kompaniju porodice Mali.

KRIK zabranaGajić je pravosnažno osuđen u februaru ove godine na dve godine uslovne kazne. Umešanost gradonačelnikove porodice nije ispitana. Zemlju su iskoristili da pokrenu proizvodnju komposta – organske materije koja se koristi za uzgajanje šampinjona.

Porodica je, u međuvremenu, vlasništvo nad zemljom sakrila iza ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva – „Alessio Investment Ltd.“

Porodični biznis

Otac Borislav osnovao je 2004. godine kompaniju „Ferdi Genetics“. Ta kompanija bila je većinski vlasnik „Compost Group“ na koju je upisano sporno zemljište.

Krajem avgusta 2009. Borislav Mali prebacio je „Ferdi Genetics“ na svog sina Sinišu koji je zajedno s firmom postao i vlasnik zemlje. Samo deset dana kasnije, Siniša Mali prodao je „Ferdi Genetics“ i zemlju ofšor firmi „Alessio Investment Ltd.“ za nešto više od pola miliona evra – piše u ugovoru.

Direktor firme „Alessio Investment“ u trenutku prodaje bio je upravo Siniša Mali, otkrivaju novinari KRIK-a i OCCRP-a. Ova ofšor kompanija imala je predstavništvo u Beogradu na adresi njegovog stana, a direktor predstavništva bila je njegova supruga, pokazuje dokumentacija s Devičanskih ostrva i srpskog poslovnog registra APR.

Sinisa Mali_foto J. Vasic

Siniša Mali (foto: J. Vasić)

Nije poznato da li je Siniša Mali samom sebi prodao zemlju za pola miliona evra ili nekom misterioznom kupcu koji se krije iza ofšor kompanije za koju on i njegova supruga rade.

Novinari KRIK-a uputili su mu zahtev za intervju, ali do danas nije odgovoreno iz njegove Službe za odnose sa javnošću.

Siniša Mali je radio u Agenciji za privatizaciju do kraja 2003. godine. Na to mesto postavila ga je Demokratska stranka kao mladog ekonomistu koji je trebalo da omogući da privatizacija najvećih srpskih preduzeća prođe po zakonu.

Nakon godina provedenih u privatnom sektoru, Mali je postao jedna od najuticajnijih osoba u državi pošto je Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića formirala vladu.

U januaru 2013. godine, postao je ekonomski savetnik Vučića zadužen za poslove sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u aprilu 2014. godine imenovan je za gradonačelnika Beograda.

Uloga Siniše Malog u prisvajanju 10 hektara zemlje „Alfa proteina“ nikada nije otkrivena javnosti, a zemljište do danas nije vraćeno državi.

Gradonačelnikov brat Predrag Mali takođe je bio uključen u ovaj posao – radio je kao direktor firme „Ferdi Genetics“ od osnivanja 2004. godine, a kasnije i kao direktor „Compost Group“ od 2007. godine.

Novinari KRIK-a i OCCRP-a došli su i do bankovnog dokumenta na kojem se vidi da je Predrag Mali 2011. godine na račun „Compost Group“ uplatio 250.000 evra.

Nakon što je njihov poslovni partner Srđan Gajić optužen, gradonačelnikov brat bio je jedan od svedoka na suđenju.

pomoziteKada se 9. februara 2012. godine pojavio u sudnici, Predrag je rekao da nije bio uključen u posao sa zemljom jer u to vreme nije bio direktor niti vlasnik „Compost Group“. Rekao je i da je „Ferdi genetics“ (većinski vlasnik „Compost Groupa“) firma „čiji je jedini vlasnik moj brat Siniša Mali“.

Predrag Mali otkrio je i da je „Compost Group“, pošto je postala vlasnik zemljišta, to zemljište i objekte koristila kao pokriće za kredite uzimane od državne Komercijalne banke. Najmanje 250.000 evra je uzeto od banke.

Siniša Mali je, inače, od jula 2013. do novembra 2014. bio predsednik upravnog odbora Komercijalne banke.

Zemljište je i danas u vlasništvu „Compost Group“, ali je ova firma promenila vlasnika. Od 2013. godine vlasnik je Ivica Đolić, koji je otkupio vlasništvo od „Alessio Investement Ltd.“ Ugovor je, sa strane ofšor kompanije, potpisao Siniša Mali juna 2013, a u vreme kada je bio funkcioner.

Nije poznato da li je Siniša Mali Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio direktorsku poziciju u ofšor firmi, pošto je agencija odbila da novinarima KRIK-a omogući uvid u prijavljene podatke.

Razaranje preduzeća

Dok je kompanija „Compost Group“ poslovala i zarađivala novac za porodicu Mali, bivše državno preduzeće „Alfa Protein“, od koga je oduzeta zemlja, otišlo je u stečaj.

Štand kompanije Compost Group

Bivši direktor „Alfa Proteina“ Lazar Mazmanidis rekao je KRIK-u da je to preduzeće nekada bilo uspešan proizvođač lucerke koju je uzgajalo više nego što je moglo da izveze i proda.

On je zaposlio Srđana Gajića, koji je došao sa preporukama. Mazmanidis je rekao da Gajić nije bio predan radnik.

„Njegova politika je bila da priča, a ne da radi“, kaže Mazmanidis.

Nakon što je Mazmanidis dao otkaz 2001. godine, Gajić je imenovan za direktora „Alfa Proteina“. Počeli su problemi. Radnici su se žalili da nije organizovao sejanje deteline, da nije sazivao skupštine akcionara i da ga nije bilo briga šta sindikat misli.

Preduzeće „Alfa Protein“ otišlo je u predstečaj. Država ga je jula 2003. godine dala na aukciju, a Gajić je, zajedno sa još dva radnika, kupio preduzeće za 18.000 evra.

Gajić je nezakonito prebacio državnu zemlju na „Compost Group“ dve godine pošto je privatizovao „Alfa protein“, a nakon toga preduzeće je otišlo u stečaj. Danas je u procesu zatvaranja.

Mali akcionari inicirali su istragu protiv Gajića i podneli krivičnu prijavu 2008. godine. Tužilaštvo iz Vršca podiglo je optužnicu tek 2012. godine.

U pokušaju da se zaštiti, Gajić je falsifikovao dokument kojim je dokazivao da je od „Compost Group“ primio milion dinara za zemljište. Tokom sudskog postupka, otkriveno je da nije plaćen nikakav novac i da je Gajić „grubo povredio ovlašćenja u upravljanju imovinom ’Alfa Protein’“.

Na suđenju se branio ćutanjem. Posle dugog sudskog postupka osuđen je u maju 2014. godine na dve godine uslovne kazne. Podneo je žalbu, ali je presuda potvrđena u februaru ove godine pred Višim sudom u Pančevu.

Protiv Gajića vodio se još jedan postupak za kršenje poreskih zakona. U tom slučaju, prema informacijama KRIK-a, osuđen je 2008. godine na tri meseca uslovne kazne.

uzgajivačnica Compost Group

Pogon za proizvodnju komposta za šampinjone u Vršcu

Devičanska ostrva

Pre nedelju dana, KRIK je objavio da je gradonačelnik Siniša Mali kao direktor dve ofšor kompanije u Bugarskoj kupio 23 stana i jedan na svoje ime.

Aparatmani su kupljeni od Srđana Dabića koji je 2003. godine kao direktor ruskog „Lukoila“ sarađivao sa Sinišom Malim u privatizaciji benzinskih pumpi „Beopetrol“. Savet za borbu protiv korupcije tvrdi da je država prilikom ove privatizacije oštećena.

Stanovi su kupljeni preko ofšor firmi „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, registrovanih na Devičanskim ostrvima. Obe kompanije, kao i „Alessio Investement Ltd.“, osnovane su kod tamošnje agencije za registraciju firmi „Trident trust company (B.V.I.) Limited“.

Do danas javnosti nije rečeno ko stoji iza ovih ofšor struktura.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak da utvrdi da li je Mali prijavio sve svoje direktorske pozicije, a premijer Vučić obećao je javnosti da će slučaj biti ispitan do kraja.

 

Dopada vam se priča? Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo. Možete da nam pomognete donacijama od 500, 1.000 ili više dinara preko uplatnice ili PayPal-a. Detaljnije o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate.

Dokumentaciju o kompanijama i nekretninama u vezi sa porodicom gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kao i druga dokumenta iz  priče, možete da pogledate u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

45 Comments

  1. aleksa kaže:

    Sto bi rekao premijer….“ ko je lud da uzme zemlju besplatno i sve na istom mestu“….

  2. Vule kaže:

    Ovo je cista ljubomora! Poznato je da je Sinisa Mali jos kao sasvim malo dete, da ne kazem odojce, poceo da radi kao savetnik u svetskim firmama. Vec sa 3,5 godine je imao vise od 3 miliona USD od provizija. Dakle proverite prvo, Mali je vunderkind a ne lopov. Inace poznata je anegdota da je dok je sisao sa 4 godine govorio o ulaganjima u bugarsko primorje.

    • Ironija ili ? kaže:

      Jel dobra ta alpska, a?

      • Stanko kaže:

        Koja recenica! Zavrasava se sa a?

        • Petar Obradovic kaže:

          Vise je to onomatopejsko A – onako tezi da bude Ah ali nije jos stiglo do tog nivoa. To ti je skrpski kolokvijalni jezik 1-on-1.

    • Sabahudin kaže:

      Kao Mali upao je u bure puno ekonomije i od tada izuzetno vlada tom naukom.

      • Vule kaže:

        Tako je Sabahudine, vidim da me vi odlicno razumete i da dobro poznajete sve pa i Male prilike. Samo moram da vas ispravim, pre nego sto je upao u bure (sto se desilo kada je imao navrsenih 8 meseci zivota po podacima koji stizu od internacionalnih teoreticara ekonomije) za dlaku je izgubio Nobelovu nagradu u oblasti ekonomije za svoju tezu koju je napisao sa svega 3,5 meseca zivota (kako se nezvanicno tvrdi poceo je da cita i pise jos dok je imao samo glavu i repic, pre faze fetusa). Zato ne treba da cudi sto se ovaj nas genijalac vec 80 godina uspesno bavi biznisom iako ima svega 14 godina. Da nam zivi Sinisa Mali, a sad idem da bacim peglu.

        • strani placenik kaže:

          Nemoguce da je ceo upao u to bure. Mora da mu je ostalo nesto gde je ranjiv?

    • budiša kaže:

      Još u kolevci je zadavio poskoka; poput Herakla:)

  3. Iva kaže:

    Nije kriv Mali, kao ni taj direktor što je poklonio državno zemljište, nego tužilaštvo i sud koji uopšte nisu procesuirali Malija odn. što je taj direktor osuđen samo na dve godine uslovno. Ako neko pokloni 10 hektara državne zemlje i još falsifikuje ispravu – samo za falsifikovanje bi morao da dobije par godina zatvora a ne uslovnu kaznu. Za bespravnu seču jednog drveta se ide u zatvor ili plaća ogromna kazna, a kada se poklanja tuđih 10 hektara onda taj i svi oko njega budu nagrađeni. Strašno, strašno, strašno!

  4. Sham kaže:

    Sta reci… kome posluku porati.

    • sudski veštak kaže:

      srbija je feud ORGANIZOVANOG KRIMINALA U KOME PREDNjAČE sudije, tužilaštvo, policija, uprava, …

  5. Zlatko kaže:

    Šta smo sve doživeli devesetih (npr Slobini puleni su devize mogli da kupuju po zvaničnom kursu dok smo mi iste MORALI da kupujemo od uličnih dilera jer dinar niej ništa vredeo), ovo je ništa. Ionako većina zemljišta kod nas stoji neobrađena. To što i Đilas i Mali imaju razvijene privatne poslove meni je samo za pohvalu jer su pre Drugog svetskog rata za gradonačelnike birani najbogatiji industrijalci, koji su se u to vreme domaćinski odnosili prema svom gradu i grad je tada napredovao u svakom smislu. No, moramo reći da se tada ta funkcija vršila B E S P L A T N O, to je bila počast i ja bih da tako i ostane, da im se ne sprečava porodični biznis ali da bude pod lupom da li rade zakonito. Setimo se, na kraju, da je Đinđić zvanično ograničio funkcionerima vrednost poklona koje smeju da primaju (1000 evra), sada to izgleda ne postoji.

    • Vlada kaže:

      Pa evo pod lupom je, i ocigledno ne radi zakonito. Kako moze porodicni biznis biti za pohvalu, kada je sve na pljacku i prevaru? Ubacio se u agenciju za privatizaciju i odatle krao drzavnu imovinu. Stvarno domacinski.

      • Vlada kaže:

        A i ova sporna zemlja je, ako si procitao tekst onda znas, bila i te kako dobro koriscena od strane drzavnog preduzeca!

  6. zvonko kaže:

    Tu zemlju su kupili sampinjoni i onda su je uknjizili na Malog strumfa a ne Sunisu Malog.

  7. Марјан kaže:

    Колико се ја разумем у економију наша приватизација је текла по принципу „ти мени ,ја теби“.А мени Комерцијална Банка тражи за 1000 евра кредита да заложим кућу.

  8. jaran kaže:

    Ovim tempom sns nece ni cenzus preci na lokalnim i pokrainskim izborima u maju 2016.

  9. danijel kaže:

    Ne plasim se za njihov cenzus, samo da glasa par stotina hiljada novozaposlenih neradnika iz javnoh preduzeca, i clanovi njihovih familija, to je preko 800.000 sigurnoh glasova, plus 200 do 300 hiljada onih koji veruju u cudesne moci AV i eto 30% i najjace stranke u Srbiji za vek vekova.

    • Voja kaže:

      Ovim tempom SNS će vladati još 20 godina. Da li ti stvarno misliš da u Srbiji nekoga briga za transparentnost, poštenje itd kada je u pitanju politika?

  10. Stanko kaže:

    Hvala KRIK-u što razotkriva ovog Malog, velikog lopova!

  11. Miki kaže:

    Namucili ste da uradite istrazivanje sa ovolikim firmama, a meni je bilo jasno o kakvom se gradonacelniku radi cim mi je neko rekao da jednu skolu pohadja njegov sin (sto moj drug kaze mali od malog 🙂 ).
    Ne znam kako se osnovna skola zove, nalazi se iza vise poslovne skole, blizu Vukovog spomenika, ako sam dobro razumeo Mali tu i zivi (i Zeljko Joksimovic valjda).

    Ta skola je najsredjenija skola u Srbiji koju sam ikad video, i kojoj mogu pozavideti i neke skole u razvijenim zemljama. Skola ima dvoriste u kome se nalaze golovi sa mrezom (u mojoj skoli mrezu smo mogli samo da sanjamo) i kosevi sa staklenim tablama i mrezom (opet san u 90% skola u Beogradu i Srbiji) kao i cuvar (verovali ili ne). Skola je sveze okrecena sa potpuno renoviranim namestajem i ucionicama. Bukvalno sve sto bih i svom detetu pozeleo.

    S druge strane, ista skola je drzavna skola, moje pitanje za gradonacelnika, a i za KRIK je kako jedna skola na teritoriji Beograda, koja se finansira iz istog budzeta kao i sve ostale skole u gradu, moze tako drasticno da odstupa?
    Odgovor je naravno jasan, ali u ovoj drzavi korupcija je nedodirljiva. Niko nece Malog juriti za 10 hektara zemlje i mlatiti se da ulazi u trag firmama kojima on krade budzet jer jednostavno, niti mi imamo pravosudni sistem koji reaguje na takve strane, niti, sto je kod nas nazalost bitnije, nikom nije stalo do toga.
    Cak i za skolu, koju svako moze svojim ocima videti niko nece odgovarati.
    Posledica bi bilo samo ako bi se napravio medijiski spektal sa dokazima da je jedna ustanova ocigledno dobila mnogo ozbiljnija ulaganja od grada u odnosu na druge skole i cak i tada bi ostalo jedno veliko mozda da ce neko odreagovati.

  12. maramaw kaže:

    A verovatno je u vreme uzimanja kredita od Komercijalne banke bio i predsednik upravnog odbora ili nesto slicno…

    • Voja kaže:

      Ime škole je Ivan Goran Kovačić. Ja sam išao u tu školu i živeo sam u tom kraju. Škola je renovirana skoro godinu dana i zaista izgleda impresivno. Nikada mi nije palo na pamet da je to rađeno po privatnom nalogu, ali posle objave da Siniša Mali živi u Oazi, stambenom objektu koji je odmah preko puta škole, stvari se zaista čine sumnjivim. Vaš komentar tu sumnju još vide podgreva. Eto još jedne teme kojom bi Krik mogao da se pozabavi.

  13. Darko Marić kaže:

    Iako sloba georgijev tvrdi da to sto mali živi u oazi kod vukovog spomenika nije sporno vi ipak proverite kako je kupio ta dva stana. Ko je postavio stecajnog upravnika fabrike čarapa kako je taj upravnik prodao fabriku peri maticu i zašto je pera dao dva stana. Naravno da je to bilo kad je mali bio u agenciji a naravno da je agencija postavljala stečajne upravnike. Takodje videcete da je isti upravnik bio na još par stecajeva gde je pera kupio te firme. A sve je pocelo u vreme jula 99e da bi vrh bila saradnja oko prodaje zgrade ušća. Zgrada je prodata kao da mora da se ruši a nije morala i nije se ni rušila i eto miliona. Saradnja se i sad odvija u vezi beograda na vodi tj trznog centra bg na vodi.

  14. nik kaže:

    A zasto na kraju svake price ne objavite i i me i prezime nadleznog drzavnog tuzioca koji bi po sluzbenoj duznosti trebao da pokrene proceduru prikupljanja podataka i kasnije procesuiranje svakog od ovih Malih Velikih Lopova? Tako bi javnost saznala i koji je taj ko ne radi svoj posao, iako ih je prethodno Mali Veliki Gazda namenski i postavio.

  15. Mr.Big kaže:

    A stan u NYC? Proverite

  16. Виктор kaže:

    Да ли то чекате БИА-у да прегледа мој коментар ?

  17. Stanko kaže:

    Nakon privatizacije, Gajić je nezakonito poklonio deset hektara državnog zemljišta. Kako nesto sto je privatizovani i dalje pripada drzavi???

    • Stanko kaže:

      Mislio sam da KRIK zna sve! I dalje nema odgovora kako privatizovana zemlja moze biti drzavna i zatim nezakonito preneta!

      • Novinar kaže:

        Poštovani,

        Uskoro ćemo objaviti tekst o oduzetoj zemlji i postupku u vezi sa vraćanjem državi.

        Srdačan pozdrav,
        Redakcija KRIK-a

        • Stanko kaže:

          Uskoro ćemo objaviti tekst o oduzetoj zemlji i postupku u vezi sa vraćanjem državi. Verovatno za jedno godinu dana, posto vec 2 meseca nema nista od toga.

  18. BIA kaže:

    UZIMA SE I OD GLADNIH / оброк у Пироту 23,00 дин, оброк у Лесковцу 36,00 дин, ОБРОК У БАБУШНИЦИ 90 дин.
    У поступку ревизије на основу узорковане документације утврдили смо да је
    општина Бабушница у 2014. години, из буџета, пренела средства „Југ-инжињеринг“ доо
    Бабушница у укупном износу од 3.038 хиљада динара и то: директни корисници износ
    од 833 хиљаде динара (за материјал за саобраћај и остали материјал), индиректни
    корисници износ од 201 хиљаде динара и Црвени крст Бабушница је за потребе Народне
    кухиње пренео 1.234 хиљаде динара и за остале услуге износ од 117 хиљада динара;
    Центар за социјални рад за набавку материјала пренео је средства у износу од 653 хиљаде
    динара. Услугу припреме, дистрибуције и поделе хране за кориснике Народне кухиње у
    2015. години и даље врши „Југ-инжењеринг“ доо Бабушница коме је до 30.06.2015. године
    пренето 1.465 хиљада динара. Цена припреме оброка у 2015. години износи 90,00 динара,
    док је у другим општинама знатно нижа (општина Пирот 23,00 динара, град Лесковац
    36,00 динара). https://www.facebook.com/jedinstvena.babusnica

  19. norica kaže:

    ima lo neko u Agenciji za rivatizaciju a da nije pokrao drzavu.
    pogledajte Nikezice ne znaju koliko stanova imaju,pa Vlahovic pa sad ovaj Mali.opsti lopovluk na sve straneova Srbija je stvarno bogata kad je jos uvek kradu,treba ih ob……..Oloosi lopovski

  20. norica kaže:

    Mali prodaje Ininu-Beopetrolovu firmu Luoil-u a Luk oil nagradjuje Malog sa 24 stana a mali naravno prosledi 23 zasluznim funkcionerima a jedan zadrzi za sebe,dokle cemo ovo da gledamo i cutimo

  21. Mitar pesut kaže:

    Koliko mi ovakvih Malih a velikih imamo.

  22. Tica kaže:

    Molim KRIK da istraži ulogu malog Malog u privatizaciji Duvanske Industrije Srbije, koja je prodata za 400 miliona $, a prethodne godine ostvarila obrt od milijardu i 200 miliona $ (ako vas zanima od koje provizije je mali skupio siću za morske stančiće)… Ta tema je već više puta spominjana na sajtu Branka Dragaša, ali u ovakvoj državi nema reakcije osim ako niste politički protivnik dramosera picoustog…

  23. dragan kaže:

    sve ce to vucko da pohapsi. inace kaze da je borba protiv korupcije u naletu, sudeci po rijecima ovih novinara oni su udarili u zid sa tom borbom. za takve makverzacije dvije godine uslovno, e sad gledajte kakvo nam je prsavosudje. to moze jedino u srbiji. ovom narodu ne moze ni bog pomoci dok ima ovkve politicare. svi su nas pretekli u svemu cak i albanija dok ovaj sebe po evropi hvali, orban spasava madjarsku a ovi u srbiji grade za izbjeglice sklonista dok njegovi gradjani jedan dijo nema za leb nema krov iznad glave. tako vucko samo naprijed

  24. pera kaže:

    Mali Siniša je deo velikog pljačkaškog konzorcijuma Danka Đunića u koji još spadaju Aleksandar Vlahović, Predrag Bubalo i ekipa iz Ekonomskog instituta, privatne konsalting firme koja je radila protiv Srpskih firmi a za kupce iz inostranstva i po nalogu uništavala preduzeća koja su kasnije kupovana u bescenje. Siniša Mali i navedena ekipa je ta koja je pljačkala a DS je optužen za to. Kukavičije jaje. Sve ih treba pohapsiti jer ima dokaza koliko hoćete. Duvanska industrija, Šećerane, Fabrike cementa….
    Vučiću kada ćeš da uhapsiš Tončeva? Illi ga vrbuješ da bude tvoj savetnik kao ovaj Mali?

  25. namcor kaže:

    Od kako je sveta i veka, lopovi su krali, a posteni su se udruzivali da to sprece. I uopste me ne cudi to sto je cela lopovska druzina Mali, uz saveznike, krala. Imali su priliku i koristili. Ono sto NIKO u ovoj zemlji ne bi smeo da prasta je odsustvo policijskih i sudskih reakcija na ocigledne lopovluke. U ovom slucaju, daleko je veca krivica policijskih i pravosudnih organa. Ali, u drzavi u kojoj ceo pravosudni sistem i sistem drzavne prinude (citaj: vojska i policija) sluze samo jednoj svrsi: Zastiti lika i dela Aleksa Prvog Najvelicanstvenijeg, ne mozete ocekivati nezavisne, slobodne istrage, a time ni sudjenja ni osude. Pa zar nije najsmesnije u celom tekstu to sto su oni, kojima je dokazan privredni kriminal (u prevodu lopovluk i otimacina) osudjeni na dva (2) meseca USLOVNE kazne! I nece biti lako probuditi usnule Srbe iz letargije.. Svako se bori, pre svega, sa svojim problemom obicne egzistencije i opstanka i nema vremena da razmislja o onome sto se stvarno dogadja. Niti ga zanima. Dovoljno je da cuje (a moze da cuje vise puta dnevno, sa svih televizija i da procita u novinama) da cemo, za samo dve godine, ziveti bolje nego u Americi ili Nemackoj….i on ce i dalje da zabije glavu u pesak i ceka…Kome je do cekanja, neka ceka, ali, ako ima jos, a ima, onih koji umeju bar malo da se sluze svojim sivim celijama (pod uslovom da nisu varikinom izbeljeni), onda je vreme da se ovaj sljam skine sa vrata! Nije vise pet do dvanaest, vec dvanaest i pet!

  26. Kiki kaže:

    Ovoj drzavi fali Eliot Nes

  27. Vesna joksimovic kaže:

    Tako mali profesionalac bilo kojeg posla, a tako veliki preduzetnik. I samo posteno sa Vucicem i poligrafom!

  28. xxxx kaže:

    ljudi sve je to lepo sto pricate i pljujete ljude, necu da gresim dusu ali mozda ste u pravu. Recicu vam jednu stvae. Compost group ima sediste u Beogradu u ulici Cvijiceva 104/7 upisana u apr proverite. firma je do skoro funkcionisala i radila punim kapacitetom i od nje je zivelo 15 porodica. a sto se tice alfa proteina i to je nekada bila jaka firma ali su i oni prdnuli u cabar kod njih radnici 6 meseci nisu primili plate- i nije vise alfa protein nego AGRO-BOGIC. I ako mu je prodata tj. poklonjena zemlja kao sto se kaze zasto se onda ne iznese u javnost da je i taj isti Bogic iz alfa proteina imao udela u compost group,kao i jos njih nekoliko koji su dobijali procenat od prodaje komposta. Compost group je u zadnje vreme firma koja je data u zakup firmo DOO COMI. koja je radnicima duzna od 200 000 do 350 000 din. na ime zarada. a da ne pricam o ostalim dugovima. i kada su ti zakupci videli da nemogu da izadju iz kolapsa u koji su upali ostavili su COMPOST GROUP u milionskim dugovima 15 porodica je ostalo bez ikakvih primanja. Zasto to neko ne spomene. Dok je bilo pod porodicom mali radnici su bili isplacivani. Mogao bih da vam pisem jos dosta toga ali iskreno znam da ce i na ovo malo teksta biti dosta negativnih komentara.

  29. Miki kaže:

    To Firma gradonačelnika Beograda Siniše Malog ?

  30. Ans kaže:

    Prema podacima Narodne banke (pretraga dužnika u prinudnoj naplati),firma “Compost group” sa mat.brojem 17595814 duguje bankama nešto malo iznad 13 miliona rsd od 14.avg 2014.