Miloš Delibašić oslobođen za pljačku zlatare

Miloš Delibašić oslobođen za pljačku zlatare

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je Miloša Delibašića za pljačku zlatare „Israel Diamond Center“ navodeći da za to nema dokaza. Delibašić je osumnjičen i za ubistvo Miloša Vidakovića.

Piše: Bojana Pavlović

Delibašić je oslobođen posle niza presuda. Viši sud oslobodio ga je u aprilu 2014, ali je Apelacioni sud ovu presudu izmenio i osudio ga na pet godina zatvora. Posle dve žalbe, sudsko veće je u trećem stepenu odlučilo u Delibašićevu korist.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke objavljene u petak, sud nije našao nijedan dokaz protiv Delibašića. Iako je „nesporno utvrdio da je izvršeno razbojništvo“, sud je istakao da nije uspeo da dokaže neistinitost Delibašićeve odbrane da nije učestvovao u pljački zlatare za koju su ranije osuđeni Slaviša Novaković i Goran Bojanić.

Ova odluka je konačna i na nju se ne može žaliti.

Zlatara „Israel Diamond Center“ opljačkana je u junu 2008. godine. U optužnici se navodi da su Delibašić i Bojanić pratili radnika zlatare posle kraja radnog vremena i ugurali ga u kombi. Novaković i Bojanić vezali su mu ruke i noge žicom, oduzeli ključeve i daljinski upravljač za podizanje rolo-vrata zlatare. Uz pretnje pištoljem, radnika su naterali da im otkrije šifru za otvaranje sefa u zlatari, kao i gde se nalazi ključ od sefa.

Pošto nisu uspeli da otvore sef, uveli su zaposlenog u zlataru i naterali ga da otključa sef. Iz radnje su odneli satove i nakit ukupne vrednosti oko 3,5 miliona evra.

Delibašićev branilac Mihailo Lakčević rekao je za KRIK da je njegov klijent u ovom predmetu neosnovano bio u pritvoru.

On je u pritvoru proveo skoro pet godina i zbog toga ima pravo na naplatu advokatskih troškova i odštetu od države“, kaže Lakčević.

Delibašić ostaje u pritvoru, ali ne zbog pljačke zlatare, već kao osumnjičeni za ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi 2013. godine. U okviru istrage je i ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića koji je u Srbiji nedavno oslobođen optužbi da je bio šef zemunskog klana koji je počinio više likvidacija.

Slobodan Šaranović, brat poznatog crnogorskog mafijaša Branislava Šaranovića ubijenog u Beogradu 2009, osumnjičen je da je nalogodavac Bojovićevog ubistva. Verujući da je krivac za smrt njegovog brata Branislava Luka Bojović, koji se nalazio u zatvoru u Španiji, Šaranović je naredio ubistvo Nikole Bojovića aprila 2013. godine. Nikola je ubijen u centru Beograda.

Tužilaštvo je protiv ove grupe dva puta podiglo optužnicu, ali je ona vraćena na doradu. Detalje o ovom slučaju pročitajte u posebnoj priči.

Optužnicu, presude i drugu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu da pogledaju u bazi dokumenata.

1 Comment

  1. DINO kaže:

    Hahaha